• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt subwoofera zamkniętego

Reakcji
0
Witam
planuję zrobić subwoofer aktywny zamknięty.
Chcę zastosować głośnik STX GDN 32/150/8 ( http://www.allegro.pl/item476820602_gdn_32_150_8_sc_glosnik_stx_32cm_150w_zam_tonsil.html )
do tego wzmacniacz: http://www.allegro.pl/item482197681_wzmacniacz_do_subwoofera_9_1_100rms_200w_tanio.html

I moje pytanie brzmi następująco:
czy projekt obudowy dla tego głośnika jest dobry?
protl4.jpg

Pozdrawiam

A co polecasz? muszę mieć gotowy bo na elektronice to ja się nie znam :)

Projekt nie jest dobry, bo nie zakładasz w nim grubości ścianek, nie wyjdzie Ci to. Na forum jest fajny kalkulator w excelu- poszukaj.

Devils napisał:
strasznie drogo jak na pojedyncze TDA7294 :|
lepiej bys poszukal uzywanego mostka TDA to wtedy mocowo bedzie OK

przeanalizuj gotowe obudowy do subwooferow. jak zrobisz to wg swoich wymiarow (gdzie nawet nie uwzgledniles grubosci scianek i wymiarow poszczegolnych plyt) to bedzie to wygladalo paskudnie :???:
ja bym zrobil albo wieze z glosnikiem na dole, albo waskiego suba o szerokosci 35cm i wysokosci ok 50cm - wtedy to by ladniej wygladalo
narysuj sobie grubosci scianek i policz sobie wymiary poszczegolnych plyt

Pawel S. napisał:

no wiesz :)) nie znam się na elektryce sam tego nie zrobię... tu jest wszystko filtry panel etc...
TDA7294 ->60zł
filtr -> 50zł
to już 110zł
trafo
do tego policz zrobienie panelu...

Projekt obudowy poprawiłem.
Głośnik w subie zamknięty gdzie zamocować ?
z przodu? na boku? czy na dole?

Devils napisał:
Pawel S. napisał/a

no wiesz :) ) nie znam się na elektryce sam tego nie zrobię... tu jest wszystko filtry panel etc...
TDA7294 ->60zł
filtr -> 50zł
to już 110zł
trafo
do tego policz zrobienie panelu...
ee tam

Dam ci 150zł jak mi zrobisz taki jak tamten :P
no może bez niektórych rzeczy np te diody :grin:

Witam

Mam takie pytanie - czy jest sens budowanie subwoofera aktywnego na 4 głośnikach Tonsil GDN 16/40/2 ? Czy to by zagrało jakoś przyzwoicie ?

Pozdrawiam

2NR napisał:
czy jest sens budowanie subwoofera aktywnego na 4 głośnikach Tonsil GDN 16/40/2 ?
Nie ma kompletnego sensu. Zwiększając liczbę głośników, zwiększasz SPL, a nie ilość basu i zejście.

Teoretycznie jest możliwe - jednak wymaga aktywnej korekcji. Jest wiele innych rozwiązań w podobnym koszcie i o lepszym efekcie końcowym.

A do czego Ty chciałbyś takiego dziwadełka używać?

za te 4glosniki moznaby kupic jeden naprawde duzy i dobry. Jest jedna firma a zwie sie monitor audio i oni uzywaja tylko i wylacznie glosnikow kalibru ok 15cm. Bez wzgledu na to czy to kolumna duza czy mala czy subwofer :)

Głośniki zostaną mi po klolumnach , szkoda żeby leżały. Pomyślałem że dziewczynie takiego subika zrobie . Ale może faktycznie lepiej je sprzedać i kupić jeden np 25ke albo 30stke

Powrót