• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projektowanie zwrotnic - od czego zacząć ?

Reakcji
0
Cześć,
pisano mi skopiuj gotowy projekt, skopiuj gotowy projekt no i skopiowałem już i z efektu moich prac jestem zadowolony. Teraz chciałbym zacząć pomiary głośników i projektowanie zwrotnic. Czytałem już chyba wszystkie artykuły o zwrotnicach, no i czytałem o speaker workshop i jig’u. Dowiedziałem się że właśnie od zbudowanie jego mam rozpocząć tak ? A co z mikrofonem kupić zbudować ?

Jeśli chcesz mieć wiarygodne pomiary to mikrofon z kalibracją jakiś najlepiej. Do tego JIG też by się przydał ale ewentualnie można też robić bez niego. Zależy z jakiego programu będziesz korzystał. SW wymaga z tego co wiem jiga do poprawnego działania. ARTA już nie. Do projektowania zwrotnicy polecam vituixcad.

Do nauki projektowania zwrotnic nie musisz kupowac specjalnego mikrofonu, chyba ze Cie stac to ok. Kapsulka panasonica w rurce nadal bedzie dzialac jak powinna, a co do oprogramowania to troche sie tutaj pozmienialo. SW daje Ci pelny pakiet, w ktorym wszystko zrobisz, ale mozesz miec z tym pewne problemy. Raczej sugerowalbym zainteresowanie sie bardziej prostszym i aktualnym softem jak np VituixCAD czy Xsim. Do samych pomiarow mozesz uzyc Arta, Holmimpulse, REW.

Niestety nie znam zadnej ksiazki, ktora by opisywala wylacznie temat projektowania zwrotnic. Musisz szukac informacji w internecie, czytac opisy na forach, podgladac jak robia to inny, ale przede wszystkim uczyc sie teorii filtrow, zebys mniej wiecej wiedzial o co w tym wszystkim chodzi. Jesli angielski nie jest dla Ciebie problemem, to sciagnij sobie ksiazke http://www.zilesystems.com/wp-content/uploads/2014/12/Loudspeaker-Design-Cookbook.pdf

zacznij od skompletowania sprzetu pomiarowego i nauki jego obslugi
zacznij mierzyc swoje kolumny. jak zacznie to sie do czegos nadawac to zaczniesz zabawe z tymi samymi glosnikami. bedziesz mial punkt wyjscia i porownanie bezposrednio

Miałem podobny mikrofon od boyi tylko chyba trochę inny model. Nadawał się do pomiarów tylko do 10kHz. Powyżej był mocny spadek do końca pasma słyszalnego.

A jak sprawdzić dokąd ładnie przenosi ? I jak coś to podłączać go z tym przedwzmacniaczem oryginalnym czy bezpośrednio do karty ?

Ja miałem pod tego preampa podobnego od nich i do niego podłączone. Jak sprawdzić dokąd? Najprościej to jakiś w miarę równy głośnik przemierzyć o którym wiadomo że przenosi do 20khz.

Powrót