• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja wzmacniacza, transformator 2x24V 2A

Reakcji
0
Witam wszystkich! Ostatnio znalazłem u siebie toroid 2x24V 2A i pomyślałem że warto coś z niego zrobić. Ze względu na małą wydajność prądową transformatora LM3886/LM4780 raczej odpadają. Moją uwagę przykuł jednak inny LM, mianowicie LM4766. Ze względu na mniejszą moc może warto zainwestować w tą kość. Czy ktoś z Was robił już wzmacniacz na tej kości? Ewentualnie byłbym wdzięczny za wzór pcb.

Ale czy ten czy tamten scalak to moc będzie podobna, moc zależy od napięcia transformatora, układ scalony ma za zadanie tylko znieść moc strat i napięcie zasilania.

Przy takim trafie, możesz zrobić wzmacniacz 2*10W 4ohm używając napięcia 24V równolegle by zwiększyć prąd albo zastosować te scalaki które chcesz i głośniki 16Ohm lub nawet 8ohm ale w tym przypadku nie mógłbyś słuchać długo na pełnej mocy.

Na transformatorze napisane jest 24V-0V-24V 2A, wiec zdecydowanie ta pierwsza opcja, aktualnie mam tda1554 i chciałem rzucić się na coś bardziej ambitniejszego :) Dzięki za pomoc i informacje, przemyślę jeszcze sprawę.

Ale i tak przecież z LM na tym trafo nie będzie miał więc mocy niż z w/w TDA, chyba ze to tak tylko na razie, a z czasem podmieni sobie trafo...
To trafo to ja bym użył raczej na jakiś subik do zestawu 2.1....

Powrót