• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prośba o pomiar napięcia podczas pracy TL074

Reakcji
0
Witam

Buduję filtr doloprzepustowy (narazie 2 rzędu) na podstawie schematu wygenerowanego w programie FilterLab. Zastosowałem TL074, ale wykorzystałem tylko jedną czwartą :)
Podłączyłem i działa, ale dużo ciszej niż sygnał bez filtracji.

Filtr jest podłączony pod zasilanie GainClona. Czyli napierw jest +/-35VDC, potem rezystor 7k a potem prosto do TL074. Ten rezystor 7k wyszedł mi z obliczeń po przyjęciu prądu 2,5mA (z karty katalogowej scalaka). Tylko coś jest nie tak, bo napięcie mierzone na wejściu do scalaka wynosi 4,4V. Karta katalogowa mówi, że należy podać napięcie +/-18V, czyli powinno wskazać 36V na mierniku. Czy mógłby ktoś to wyjaśnić? Może prąd jest inny?

Mam prośbę jeśli ktoś ma podobny filtr, niech pomierzy napięcie na wejściu do TL074 i poda jakie mu wychodzi?

nie zbija sie napięcia dla opampów rezystorem, potrzebne są stabilizatory albo w ostateczności zenerki

heheeh dobrze kombinujesz. Ale tak to nie działa.
Pokaż ten schemat najpierw oraz zakup stabilizatory 7812, 7815. i pare elementów biernych.

heheeh dobrze kombinujesz. Ale tak to nie działa.
Pokaż ten schemat najpierw oraz zakup stabilizatory 7812, 7815. i pare elementów biernych.

Schemat w załączniku. Skomplikowany nie? :)

Dopiero początkuję, dzięki za podpowiedzi. Z kontekstu Waszych wypowiedzi wynika, że rezystory się liczy tylko wtedy, gdy natężenie prądu w odbiorniku jest stałe tak?
Czy dobrze rozumiem, że powód, dla którego opampa się nie podłącza przez rezystor jest taki, że opamp pobiera prąd zmienny w czasie?

Załączniki

• filtr.jpg
    filtr.jpg
    15.6 KB · Wyświetleń: 0
1 pytanie, nie
2 pytanie bez żadnego rozwinięcia, to jest część prawdy.
Mając schemat wróćmy do 1 posta.
Tylko coś jest nie tak, bo napięcie mierzone na wejściu do scalaka wynosi 4,4V. Karta katalogowa mówi, że należy podać napięcie +/-18V, czyli powinno wskazać 36V na mierniku

Ale ty myślisz, że 36V DC ma być na wejściu?
niech pomierzy napięcie na wejściu do TL074 i poda jakie mu wychodzi?
to miernikiem nap. DC, U=0, jak nie masz składowej stałej (nap. stałego) na wejściu.
nap. przemiennego - mało, milivolty.
A tak w ogóle to "czarną pałeczkę" miernika do czego przyłączasz, masy czy symetryczne wejście badasz?
Polecam lekturę z elektroniki.

1 pytanie, nie
2 pytanie bez żadnego rozwinięcia, to jest część prawdy.
Mając schemat wróćmy do 1 posta.

Ale ty myślisz, że 36V DC ma być na wejściu?

to miernikiem nap. DC, U=0, jak nie masz składowej stałej (nap. stałego) na wejściu.
nap. przemiennego - mało, milivolty.
A tak w ogóle to "czarną pałeczkę" miernika do czego przyłączasz, masy czy symetryczne wejście badasz?
Polecam lekturę z elektroniki.

Dokłanie tak myślę, że napięcie na wejściu do opampa powinno wynosić +/-18VDC czyli miernik powinien pokazać 36VDC. W karcie katalogowej TL074 wyczytałem, że takie napięcie trzeba przyłożyć do tego opampa. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli jest inaczej.

Nie mówmy tu o napięciu zmiennym, po co dodawać dodatkowe zagadnienie, zostawmy to.

Przyłożenie "czarnej pałeczki" we właściwym miejscu nie rozwiązuje tu problemu. Nawet jeśli bym przyłożył odwrotnie to miernik by wskazał wartość z minusem.

Mam wątpliwości czy zrozumiałeś problem. Odsyłasz mnie do lektury elektroniki. Piszesz o napięciu zmiennym. Mówisz o tym, jak się mierzy. Ale czy ja pytam o to jak się mierzy? Czy ja pytam o napięcie zmienne?
Dobra odpowiedź na posta nie polega na tym, żeby pisać cokolwiek się wie. Odpowiedź musi być odpowiedzią a nie popisem wiedzy z innego zakresu.

"wejściem" popularnie nazywa się wejście sygnałowe, a w twoim przypadku nie może być tam 36VDC ani względem masy ani względem wejścia symetrycznego.
Napięcie zasilania, zgadza się max +/-18VDC takie powinieneś podać.
I wybacz kolego ale ja czy ty nie umiemy zasilić wzmacniacza operacyjnego?

niestety więcej się nie popiszę bo na tym kończy się moja wiedza...

opampa masz zasilić z 2 stabilizatorów albo 2 zenerek np na 18V tak żeby uzyskać napięcie +/-18V. Napisalem to w pierwszym poście, po co dalsza dyskusja? Pomyliles po prostu wejście sygnału z napięciem zasilania opampa, masz sprawdzać napięcie pomiędzy 4 a 11 nóżką czyli między środkowymi nogami scalaka i ma być np 36V stałego.

opampa masz zasilić z 2 stabilizatorów albo 2 zenerek np na 18V tak żeby uzyskać napięcie +/-18V. Napisalem to w pierwszym poście, po co dalsza dyskusja? Pomyliles po prostu wejście sygnału z napięciem zasilania opampa, masz sprawdzać napięcie pomiędzy 4 a 11 nóżką czyli między środkowymi nogami scalaka i ma być np 36V stałego.

Hehe no tak właśnie mierzyłem :) Teraz rozumiem, że zasilanie było źle doprowadzone. Poprzez rezystor zamiast stabilizatora :)
Serdecznie dziękuję wszystkim (Jaromas, El_liero) za pomoc.

Powrót