• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prośba o pomoc w skompletowaniu zestawu

• Autor wątku Autor wątku _JoNek_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
J

_JoNek_

Guest
Witam wszystkich użytkowników forum, to mój pierwszy post. Trafiłem tu za sprawą klubowego kolegi Sapphire :) pozdrówki dla wszystkich

Więc chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy a przy okazji podedukować się coś w temacie car audio :flapper:
Odkąd posiadam samochód zabieram się za audio... samochód nissan almera, słucham muzyki takiej jak leci w radiu np eska, trochę trance, big band i klasycznej także w ramach poprawy nastroju ;)
Nie chodzi mi o moc w sprzęcie, mam dobre ucho więc zależy mi na dobrym dźwięku. Wstyd się przyznać jestem muzykiem i temat powinien być ogarnięty już dawno ale lepiej późno niż wcale, jak to mówią szewc w dziurawych butach chodzi :biggrin:;)

W aucie kiedyś była instalacja audio ale poprzedni właściciel nie wiele mi pozostawił w spadku... :huh: tył głośniki seria czyli Panasonic 8W, przód Focal 70W, zwrotnice focal no i kabelki :cool:

Teraz od czego zacząć... powiecie wygłuszenie, myślałem o matach GMS06 XL lub APP polimerowej to wyczytałem na forum u Was ktoś pisał. Dalej jaki wzmacniacz, subwoofer, co polecacie... Chciałbym żeby to było np z firmy alpine, pioneer, sony, kenwood o coś japońskiego mi po prostu chodzi. Jakie moce itd? to już czarna magia, oczytałem się tyle i światełka w tunelu nadal nie widze :biggrin: Chciałbym tradycyjnie przód i subwoofer pod wzmacniaczem. Jak grają te głośniki focal, zmienić je na coś innego? Jakie wysokotonowe? Missiony już nie od jednego słyszę są polecane. Cena wszystkiego :lol: hmm jak najlepsze i najtańsze żeby było :biggrin: myślę w granicach 1000zł za sprzęt oczywiście nie nowy bo za taką kwotę nie bardzo raczej. Nie wliczam w to wytłumienia. Aha radio zostaje fabryczne ponieważ połączone i sterowane jest razem z dmuchawą.

Jak ktoś jest wstanie ogarnąć moje zapotrzebowania i wymagania to proszę o pomoc :) chciałbym sprzęt pomału kompletować, może się jakaś okazja trafi, tak żeby wszystko miało i ręce i nogi ;)

powiecie wygłuszenie, myślałem o matach GMS06 XL lub APP polimerowej

zobacz przyklejony temat - w jednym miejscu spis wszystkiego co da sie kupic/uzyc do wygluszenia

ama + mission
stx 8" w bagazniku
wzmacniacz 4 kanalowy - wiec przykro mi, bo tylko tutaj mozesz uzyc sprzetu "japan" :p

mozna bylo kupic tanio zestaw u lklukasza (zestaw z opracowana zwrotnica. same glosniki mozna bylo kupic na allegro)
obecnie, jak wiadomo, skonczyly sie missiony. wiec zmuszeni jestesmy placic 39zl/szt debilowi ktory je wykupil i pozbawil nas radosci :[

Pawel S. dziękuję za odpowiedź!

zobacz przyklejony temat - w jednym miejscu spis wszystkiego co da sie kupic/uzyc do wygluszenia
właśnie czytałem ten temat i te maty o których pisałem wyżej chyba są najrozsądniejszym rozwiązaniem

A co do tych głośników AMA możesz podać coś podobnie grające? Są niezastąpione czy jak?

Siemasz _JoNek_ widze ze sie zdecydowales napisac :D
dopisz jeszcze jaki masz model tych focali. jesli sie okaże ze maja jakies szanse w konkurencji z AMA to moze bedzie warto zostawic?

U mnie są te AMY takjak Ci pisałem na naszym forum i teraz grają pod tam kenwoodem http://www.audiophile.pl/p/246_kenwood_kac-848 ale za jakiś czas planuję wsadzić jakiś mocniejszy wzmacniacz. Mój brat ostatnio włożył coś takiego http://www.kicx.pl/kap47.html i całkiem fajnie to chodziło razem z AMA`mi i moim subem. kenwood niestety nie ma takiego panowania nad subem jak Kicx, ale w końcu jest o połowę słabszy wiec to logiczne.

Paweł S. a jakie wysokotonowe do tego i subwoofer też stx? no bo jak mówisz żeby zostawić focale to troche kasy zostanie w kieszeni

mam tylko woofery i zwrotnice bo tweetery uległy zniszczeniu, ktoś kiepsko przymocował i latały w słupku, z focala samych tweeterów nie widzę by były w sprzedaży więc pytam co można wzamian nich dać do tego zestawu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót