• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prosba o przeliczenie w programie i porade

Reakcji
0
Witam
Wlasnie zabieram sie do budowy suba na glosniku 22-140-8-scx na mostku tda Irka.
WYCZYTALEM na forum ze najsensowniej jest suba zrobic w budzie o pojemnosci ok 33L (zgadza sie?)
natomiast mam prosbe do fachowcow od programow do liczenia BR
jakiej srednicy BR wybrac i jakiej dlugosci, tzn wiem ze niby najlepiej srednica powyzej 70mm i dlugosc powyzej 15cm, ale sami wiecie ze ciezko jest o gotowy BR bez doklejania kolejnych odcinkow...
Mi sie udalo znalezc taki BR:
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=4&products_id=49

co o nim sadzicie? tzn czy sie nada i jaka czestotliwosc strojenia osiagne przy tej srednicy w zaleznosci od jego dlugosci (bo wiadomo moge troche go przyciac bo jest dosc dlugi) a moze jakies inne tunele proponujecie? patrzylem na STX i tam sa dosc krotkie... takie po 15cm przy srednicy 7cm...

Aaaaa i jeszcze jedno:
umieszczenie glosniczka i BR na sciance frontowej suba bedzie OK? tzn czy lepiej inaczej rozmiescic te 2 rzeczy?

POZDRAWIAM I DZIEKI WIELKIE!

Ostatnia edycja:
WYCZYTALEM na forum ze najsensowniej jest suba zrobic w budzie o pojemnosci ok 33L (zgadza sie?)

To zalezy od Ciebie. Jak zrozumiesz zasady dzialanie programu i będziesz potrafił sam symulować obudowy, wtedy sam ocenisz jaka jest dla Ciebie najsensowniejsza, bo to naprawdę zalezy od gustów i wymagań.

natomiast mam prosbe do fachowcow od programow do liczenia BR

Fachowców? To jest tak banalne wieku 15 lat już nikogo nie pytałem o nic, tylko sam sobie pierwszego suba policzyłem.

sami wiecie ze ciezko jest o gotowy BR bez doklejania kolejnych odcinkow...

Nie widze w tym problemu. Rurki przeważnie kupuje sie po to, żeby je zmodyfikować pod swoje potrzeby. Mało kiedy trafia sie z ich długością fabryczną

.
Mi sie udalo znalezc taki BR:
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...products_id=49

co o nim sadzicie? tzn czy sie nada i jaka czestotliwosc strojenia osiagne przy tej srednicy w zaleznosci od jego dlugosci (bo wiadomo moge troche go przyciac bo jest dosc dlugi) a moze jakies inne tunele proponujecie?

Policz sobie w programie. Program został zaprojektowany dla normalnych ludzi, więc nie musisz być geniuszem, ani kosmitą żeby go pojąć. Poczytaj instrukcje, pobaw sie w nim, i w moment zrozumiesz jego zasady działania.

---------- Post dodany o 12:55 ---------- Poprzedni post o 12:54 ----------

Aaaaa i jeszcze jedno:
umieszczenie glosniczka i BR na sciance frontowej suba bedzie OK? tzn czy lepiej inaczej rozmiescic te 2 rzeczy?
Jak Ci się żywnie podoba. Ja zawsze daje na tej samej, bo wygląda to lepiej, i dźwięk idzie całkowicie z jednej ścianki. Ale ludzie robią najróżniej, i jest to prawidłowe.

Powrót