Witam,
dziękuję za cenne wskazówki, dokładnie tak to sobie wyobrażałem. Odnośnie wpływu gabarytów, tj np średnicy wewnetrznej, to zauważyłem bawiąc się tym kalkulatorem, że faktycznie, wystarczy zwiększyć ten paramert a maleje liczba zwojów konieczna do osiągnięcia danej indukcyjności. I faktycznie, wiele fotografi zwrotnic na forum pokazuje cewki powitrzne o stosunkowo dużej średnicy a zarazem niewielkiej grubości i szerokości uzwojenia w stosunku do niej. Będę szedł w tym kierunku.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany 03.03.2013 o 14:06 ---------- Poprzedni post 01.03.2013 o 16:29 ----------
Witam,
dziś zweryfikowałem kalkulator, że tak powiem od tyłu. Nawinąłem cewkę na szpulce od plastra a następnie dopasowałem zadaną w akrkuszu impedancję tak aby pasowały wszystkie parametry geometryczne i ilość zwoi. Nie była to duża cewka, tak więc wyszło 16 mH. Pomiar Limp-em pokazał indukcyjność 16,22 mH, tak więc myślę, że tak kalkulator jak i Limp jest co najmnie wystarczający do amatorskich zastosowań i na podstawie jego wyliczeń można samodzielnie nawijać potrzebne cewki powietrzne.
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński