• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

prosze o pomoc w dobraniu kina domowego do 1500zł

Czy od zwrotnic uniwersalnych stx'a można coś wymagać czy to totalny szit? cz moze lepiej wyciągnąć np z altonow 80 by byla lepsza do głośników http://stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html
http://stx.pl/m-stx-6-5-1-150-8-f-s-mc-gdm-17-180-sc.html
http://stx.pl/t-stx-3-5-1-250-8-n-p-ph.html

---------- Post dodany o 18:40 ---------- Poprzedni post o 18:38 ----------

wiem tak sie nie robi ale niestety nie mam jak zrobic pomiarów. to tak nie na temat bo kolega chce zrobic cos takiego a nie chce zasmiecac forum i zakladac nowego tematu

pposiadam STX S-250 n ale moze to za duży sub na ten pokój moze lepszy by był STX S-200 n lub STX S-140 (kolor czarny) ? używany bedzie do muzyki

Zawsze, jesli ze wzrostem srednicy idzie w parze jakosc glosnika.
Jeżeli takiej samej jakości głośnik tylko większy to tak. Ale warto to zaznaczyć :)
Nie na temat...
Ostatnio z kolegą w pracy zmieniliśmy fs głośnika 16cm z fabrycznych 60Hz do 30Hz bez dodawania masy :D
Ludzie myślą że głośnik się tzw. "wygrzewa" zmniejsza się fs, ale nie wiedzą że w parze z mniejszym FS od początkowego idą większe zniekształcenia THD :)

pposiadam STX S-250 n ale moze to za duży sub na ten pokój moze lepszy by był STX S-200 n lub STX S-140 (kolor czarny) ? używany bedzie do muzyki

Jak juz o masz, to nie ma co kombinowac. Popracuj nad znalezieniem optymalnego miejsca dla subwoofera i ewentualnej poprawie akustyki pokoju.

Kup te FX300 co kolega dolphin123 podał i nie kombinuj już, wszystkiego za marne 1.5k mieć nie można.

Chymm wy nic pomuc nie umiecie niby tak sie znacie a nie potraficia pomuc w wyborze subwoofera prostemu czlowiekowi podalem trzy typy ktor jestem w stanie zakupic w jakich metrach mają grać i teraz pytranie do tych co sie znaja ktory z nich byl by najlepszy ?

tata934, wydaje mi się, że sam sobie nie chcesz pomóc. Podane zostały przykłady aby najlepiej wydać kasę, ale skoro masz już typy i nie chcesz porad słuchać to po co to zamieszanie? Kup co Ci się podoba i spokój albo bierz co Ci tu ludzie w większości piszą.

gówno w ładnym papierku.

Czy od zwrotnic uniwersalnych stx'a można coś wymagać czy to totalny szit
zapomnij o zwrotnicach uniwersalnych . NIE MA TAKICH.

wiem tak sie nie robi ale niestety nie mam jak zrobic pomiarów. to tak nie na temat bo kolega chce zrobic cos takiego a nie chce zasmiecac forum i zakladac nowego tematu
to niech nie robi bo to strata kasy.
do pokoju 10m2 lepiej subwoofer na głosniku 20cm , 25cm czy 30cm ?
nie ma czegoś takiego jak za duży głośnik.
Jednak w małym pomieszczeniu nie będziesz miał niskiego niepodbarwionego basu.
Więc zamiast skupiać się na zejściu i inwestować w sub lepiej kupić dobrej jakości głośnik do obudowy zamkniętej nie schodzący bardzo nisko.

pposiadam STX S-250 n
więc dokup monitory albo sprzedaj suba i kup FX-300.

Chymm wy nic pomuc nie umiecie niby tak sie znacie a nie potraficia pomuc w wyborze subwoofera prostemu czlowiekowi podalem trzy typy ktor jestem w stanie zakupic w jakich metrach mają grać i teraz pytranie do tych co sie znaja ktory z nich byl by najlepszy ?
pisałeś już że masz suba.

mam suba ale zawsze moge go sprzedać i kupić inny w tej cenie jesli mial by być lepszy . kolumny ok fx-300 kupie

Nie znam sie na wzmacniaczach a wiec moje pytanie brzmi . czy za 300zl znajdę jakiś sensowny wzmacniacz stereo ?

---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post o 20:13 ----------

czy tam końcówkę mocy

Powrót