• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o pomoc w wyborze głośnika do subwoofera.

• Autor wątku Autor wątku low
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

low

Reakcji
0
Witam. Proszę o pomoc w wyborze głośnika do subwoofera. Na głośnik mam przeznaczone 150 zł. Pokój w jakim ma grać ma 12m^2. Używany będzie do słuchania muzyki(techno,trance,hip-hop,rock- wszystkiego po trochę) oraz w kinie. Posiadam już trafo 2x24V AC i myślę o wykorzystaniu go w mostku na TDA7294 (w zasadzie większość elementów już mam więc koszt wykonania mostka nie powinien przekroczyć 50 zł). Maksymalna objętość obudowy to 50L. Zastanawiam się nad:

-GDN-22-300-8-SW 69 zł
-GDN-22-140-8 SCX 76 zł
-GDN 20/80/2 105 zł.

Macie jakieś lepsze propozycje? Ewentualnie, który z w/w głośników będzie najlepszy?

20/80/2 słuchałem i mogę szczerze polecić. Pokojem o takiej wartości z pewnością zatrzęsie. Podejrzewam, że jednak większość poleci SCX-a, którego niestety nie słyszłem.

Jak na razie najciekawiej wygląda ten SCX :wink: . Dość ciekawie wygląda jeszcze GDN-27-450-8-SC ale obawiam się, że mostek TDA i dość mały pokój nie podoła temu głośnikowi(możliwe, że jestem w błędzie :wink: ). Zresztą chyba jeszcze nikt nie testował tego głośnika. Dodam jeszcze, że raczej rzadko będzie grał na "pełnej mocy" przyjmijmy, że średnio będzie to ok. 15-30%.

nie przesadzajmy... w 12m2 stx robi zadyme... mysle ze wieksze glosniki raczej beda sie duzily i nie pokaza wszystkiego co potrafia

n_omyzs napisał:
w 12m2 przydaloby sie cos wiecej niz 8"
odbilo wam? 2x8" wystarczalo az za bardzo do 20m2! w 10-12m 8" w zupelnosci starcza!

jedyny 10" jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8 ale jego trudniej kupic (juz nie produkowany) i raczej glownie do kina.

rowniez bym stawial na SCXa

Akurat mógłbym kupić na miejscu:
-GDN-27/150/8 SC za 69.86 zł
-GDN-27/150/8 SW za 99,81 zł
tylko nie wiem czy, któryś z tych głośników zagra lepiej od SCX-a.
W sumie zależy mi na tym aby sub jakoś grał a nie jednostajnie dudnił jak poprzedni alphard ;).

Pawel S. napisał:
odbilo wam? 2x8" wystarczalo az za bardzo do 20m2! w 10-12m 8" w zupelnosci starcza!

jedyny 10" jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8 ale jego trudniej kupic (juz nie produkowany) i raczej glownie do kina.

rowniez bym stawial na SCXa

Tak odbilo nam ;). Po pierwsze kolega mowi o JEDNYM glosniku wiec po co pisac ze 2x8". Napisalem 10" poniewaz w 12m2 mozna juz pokusic sie o taki glosniczek i skrzynke dla niego (choc naped to raczej minimum mostek tda).

Pawel S. napisał:
jedyny 10" jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8

A to ciekawe ;)

Biorąc pod uwagę obecna pogodę oraz brak garażu doszedłem do wniosku, że prace wykończeniowe mógłbym zacząć dopiero za jakieś 2-3 miesiące. Więc mam do wydania dodatkowe 150 i myślę nad "zainwestowaniem" ich we wzmacniacz na N-MOSFET-ach w wersji ok. 140W (obecne trafo sprzedam i dokładając ok. 30 zł kupie nowe :wink: ). Na sam głośnik mogę obecnie przeznaczyć ok. 200 zł w grę wchodzą teraz wersje 4Ω i 8Ω. Mam jeszcze okazję kupić nowego GDN-30-300-4-AP za 155 zł. Jak myślicie warto zainteresować się tym głośnikiem?

n_omyzs napisał:
Pawel S. napisał/a
jedyny 10 jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8

A to ciekawe
no chodzilo mi oczywiscie o STXa :P
GDN 25-100 sie do niczego nie nadaje, a GDN 27-300/450 sa zbyt pradozerne
low napisał:
myślę nad "zainwestowaniem" ich we wzmacniacz na N-MOSFET-ach w wersji ok. 140W
tez o tym myslalem ale z opini doswiadczonych osob wynika ze ten uklad lubi sam z siebie sie palic i lepiej go omijac :P
moze janek?
low napisał:
Mam jeszcze okazję kupić nowego GDN-30-300-4-AP za 155 zł. Jak myślicie warto zainteresować się tym głośnikiem?
do samochodu tak, do domu nie. on nie schodzi za nisko :???:

A masz może jakiś link do schematu/płytek tego "janka" :grin: ?

Czyli dalej liderem do 200 zł jest SCX :twisted: ?

low napisał:
A masz może jakiś link do schematu/płytek tego "janka" ?

I tu jest problem bo watki na elektroda.pl sa pokasowane a w tych istniejacych pojawiaja sie rozneschematy i koncepcja ukladowe, ogolnie ekspertmenty. Wogole schemat jest dobry ale wymaga wielu zmian zeby stal sie porzadnym wzmacniaczem.

low napisał:
A masz może jakiś link do schematu/płytek tego "janka" ?
wzmacniacz widzialem wiele razy ale nigdy nie moge znalezc tego schematu na elektrodzie :???:
napisz do coolombo - on ostatnio sprzedawal kilka sztuk gotowych

low napisał:
Czyli dalej liderem do 200 zł jest SCX ?
nie. np it MDS08 bylby lepszy. lub mivoc XAW210
lub tez jakies uzywki sie znajda

MDS08 na allegro kosztuje 250 zł, natomiast XAW210 nie mogę nigdzie znaleźć. Ile orientacyjnie kosztuje nowy XAW210? A może ktoś ma do sprzedania jakąś ciekawą używkę do 200 zł?

Powrót