• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o pomoc w wyborze głośników i obudów

Reakcji
0
jaki masz wzmacniacz?
na czym sluchasz obecnie? co juz slyszales? co sie podobalo a co nie?

Obecnie mam zestaw creative inspire t6100, który w muzyce nie bardzo sobie radzi. Słuchałem tylko na zestawach komputerowych i postanowiłem to zmienić :) Przeglądając forum trafiłem na ten temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15040&highlight=dro%BFne+sfx i dałeś tam projekt 3way na stxach i pytanie czy to by było dobre czy może lepiej jakiś 2way? Jeśli chodzi o wzmacniacz to będę myślał dopiero po wyborze głośników

bartekkck napisał:
projekt 3way na stxach i pytanie czy to by było dobre czy może lepiej jakiś 2way?
nawet najtansze 2 drogi (STX GDN 14 SCX + GDWK PJ) zakraja o niebo lepiej niz zdecydowana wiekszosc zestawow komputerowych :lol:
jakbys zrobil tamte 3 drogi to by sie lekki domownicy i sasiedzi wkurzyli :P

a co do wzmacniacza, to jednak troche drogi bedzie do takich kolumn bo potrzeba ok 100-150W przy 8ohm

O sąsiadów to nie mam się co martwić bo mieszkam w domku jednorodzinnym, ale z domownikami mógłby być mały problem :)
W sumie to nie zależy mi na kolumnach, które będą powodowały pękanie szyb i trzęsienie całym domem, raczej zależy mi na takich, które będą odtwarzały (bardzo) dobry dźwięk w miarę przejrzyście i równomiernie we wszystkich partiach częstotliwości. Co byś polecił? Budżet wzrósł do 770zł :lol:

to moze zaczniesz od malych monitorkow? nie napracujesz sie za bardzo, latwo bedzie przeniesc a jakosc dzieku napewno ciebie zadowoli ;)

wtedy moznaby zrobic np tonsil GDN 15/40/5 + vifa DX25 lub XT25
lub cos z czysto zagranicznych firm - np dayton + seas lub cos takiego

nie napracujesz sie za bardzo, latwo bedzie przeniesc a jakosc dzieku napewno ciebie zadowoli
To mi się podoba :) Decyduję się na monitorki.
wtedy moznaby zrobic np tonsil GDN 15/40/5 + vifa DX25 lub XT25
lub cos z czysto zagranicznych firm - np dayton + seas lub cos takiego
Które głośniki by były najlepsze? Mógłbym prosić o projekt obudowy i zwrotnicy?

bartekkck, zobacz gotowe konstrukcje - tam bedziesz mial projekt obudowy
a co do zwrotnicy to w tym dziale masz przyklejony temat ze schematami

ten tonsilek jest OK ....tylko upewnij się że jest od reki dostepny bo byl okres ze niby mozna bylo kupic, ale ludzie mieli mocne problemy z jego dostaniem
kurcze jak ja go kupowalem to placilem 88zł sztuka hehe

co do Vifki dolozyl bym jednak do xt25 ...przyjemniejsze granie...

a moze Dayton DA175 za 93zł i Seas 27tbfc w OZ ok 11-13l
a5761aca7783750dmed.jpg

z Daytonem był u mnie Krzysiek21 jego cena/mozliwosci to tez bardzo ciekawa propozycja
(tu akurat chyba troszeczke wiekszy litraz bo Krzysiek planowal tam RSa wsadzic, ale tak sie potoczyła sytuacja w polinku ze DA zakupił)

wszytko bys kupil w jednym sklepie (polink), wiec zaplacisz za 1 przesylkę (a jak by nia patrzec troche by sie dalo zaosczedzic ...kilkanascie pln przesylka vifek klikanascie tonsil potem polink ... i sie nazbiera kwota ktorą mozna by wlozyc w np grubszy drut cewki ;p)

bawolek napisał:
ten tonsilek jest OK ....tylko upewnij się że jest od reki dostepny bo byl okres ze niby mozna bylo kupic, ale ludzie mieli mocne problemy z jego dostaniem
kurcze jak ja go kupowalem to placilem 88zł sztuka hehe

co do Vifki dolozyl bym jednak do xt25 ...przyjemniejsze granie...

Obrazek
z Daytonem był u mnie Krzysiek21 jego cena/mozliwosci to tez bardzo ciekawa propozycja
(tu akurat chyba troszeczke wiekszy litraz bo Krzysiek planowal tam RSa wsadzic, ale tak sie potoczyła sytuacja w polinku ze DA zakupił)

wszytko bys kupil w jednym sklepie (polink), wiec zaplacisz za 1 przesylkę (a jak by nia patrzec troche by sie dalo zaosczedzic ...kilkanascie pln przesylka vifek klikanascie tonsil potem polink ... i sie nazbiera kwota ktorą mozna by wlozyc w np grubszy drut cewki ;p)

Wszystko super hiper :d ale zwrotnicy nadal brak :(

bawolek napisał:
Mam takie 2 pytania(może głupie :oops: ):1. czy obudowa zamknięta musi mieć tylko zachowany litraż, czy ważne są jakieś proporcje pomiędzy wymiarami ścian? 2Czy ważne jest to (oczywiście pomijając walory estetyczne) w którym miejscu będą umieszczone głośniki?

bartekkck napisał:
. czy obudowa zamknięta musi mieć tylko zachowany litraż, czy ważne są jakieś proporcje pomiędzy wymiarami ścian?
Unikaj sześcianu...

bartekkck napisał:
Czy ważne jest to (oczywiście pomijając walory estetyczne) w którym miejscu będą umieszczone głośniki?
Teoretycznie tak. Głośniki powinny być jak najbliżej siebie i wysokotonowy powinien być na wysokości twojego ucha gdy będziesz go słuchać w kolumnie... Dlatego ważne są podstawki o odpowiedniej wysokości tak ze gdy usiądziesz w fotelu by posłuchać muzyki wysokotonówki były właśnie na wysokości ucha...

Powrót