• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o pomoc z malutkimi Peerlessami

• Autor wątku Autor wątku Jimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bart210 napisał:
kohegen, poczytaj trochę o budowie zwrotnic to dowiesz się, że przy złej zwrotnicy impedancja głośników łącznie może spaść poniżej minimalnej impedancji wzmacniacza. Z drugiej strony, jeśli odcięcie dla głośnika wysokotonowego będzie zbyt nisko to istnieje ryzyko, że wysokotonówka pójdzie z dymem.

Poczytac to radze tobie.

A pytanie brzmiało jak ta konkretna zwrotnica ma dokonać tak szerokiej gamy uszkodzeń^^

kohegen napisał:
A pytanie brzmiało jak ta konkretna zwrotnica ma dokonać tak szerokiej gamy uszkodzeń^^
bart210 napisał:
poczytaj trochę o budowie zwrotnic to dowiesz się, że przy złej zwrotnicy impedancja głośników łącznie może spaść poniżej minimalnej impedancji wzmacniacza. Z drugiej strony, jeśli odcięcie dla głośnika wysokotonowego będzie zbyt nisko to istnieje ryzyko, że wysokotonówka pójdzie z dymem.
i tu jest cała odpowiedź
co jeszcze chcesz wiedzieć?

Jimi, poszukaj gotowej zwrotnicy z tym glosnikiem wysokotonowym i skopiuj ten filtr - zabezpieczysz tak wysokotonowke
do woofera cos sie dobierze

lub wyslij gotowe kolumny na pomiary i sie pobawisz sam np w speaker workshop :P

Pawel S., Szukam, szukam i nic w necie znaleźć nie mogę...
Mały trop prowadzi do jakichś kolumn Yamahy w których chyba grały oba przetworniki.
Widziałem w archiwum Allegro, ze ktoś sprzedawał takie coś wymontowane z kolumn Yamahy.
Może ktoś miał więcej szczęścia ode mnie??

znalazlem z tej samej serjii 83xxxx zapewne parametry podobne..napewno bedzie lepsza od jakiejs uniwersalnej
mksurplusxo.jpg

http://techtalk.parts-express.com/showthread.php?t=215474&page=3

a do kompletu ta vifa jest właśnie teraz na allegro.
co prawda w wersji samochodowej ale w czym to przeszkadza.

Powrót