• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku ELO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ELO

Reakcji
0
Witam kolegów, to jest mój pierwszy post na forum i zarazem prosze o radę.Kupiłem kino domowe "Onkyo" z zestawem kolumn M-audio hcs9900.Radość wielka jednak po włączeniu i dwudniowych regulacjach brakuje mi basów.Sprawe pewnie załatwiłby sub,jednak nie mam w tej chwili pieniedzy na kupno jakiegoś lepszego i pomyślałem sobie aby zaingerować(z kolegów pomocą) w dwa fronty.Są to kolumnyok 70l(sz22xgł30xwys103) dwudrożne trzy głośnikowe 2x16cmrównolegl połączone z zaciskami przez cewkę i jeden wysokotonowy połączony kondensatorem 2,2mikro.Teraz moje pytanie,czy można kupić lepszą zwrotnicę aby lepiej wydobyc basy ,czy może kupić zwrotnice trójdrożną i zamontować na bocznej scianie u dołu głośnik ok 25cm służący jako bas.(na pomysł wpadłem gdy w sklepie widziałem bardzo podobne kolumny tego producenta z takim rozwiązaniem) za porady bardzo dziękuje.Pozdrawiam
ps.zrobiłem zdięcia kolumn i głośników,tylko mają one po około 300kb i nie wiem jak je wkleić.

He,te kolumny daja jako gratis tak?:) Zobacz czy niemasz czasem gabki w br. No i szykuj kase na suba.

ELO napisał:
Są to kolumnyok 70l(sz22xgł30xwys103)
liczy sie objetosc wewnetrzna - czyli ok 45litrow

zwrotnic gotowych nie kupisz - trzeba by pomierzyc itp wiec sie nie oplaca. jedyne sensowne wyjscie oprocz suba to wymiana tych glosnikow na cos dobrego...

zdjecia dajesz tutaj: http://imageshack.us/ a nastepnie link wklejasz na forum (mile widziane "
" to wtedy zdjecia sie wczytaja na forum)

marian napisał:
He,te kolumny daja jako gratis tak?:) Zobacz czy niemasz czasem gabki w br. No i szykuj kase na suba.

Jeżeli br znaczy bas reflex,to nie ma, a co na dołożenie głośnika basowego i zwrotnicy trójdrożnej.Odnośnie wymiany tych głośników to może jakieś propozycje, będe bardzo wdzięczny.
Jeszcze pytanie z innej beczki odnośnie amplitunera,czy funkcja przekierowani"crossower freq" 40.50,60,....200Hz to ta sama funkcja co w subach aktywnych,i czy sub nie musi jej w tym wypadku posiadać?

ELO napisał:
czy funkcja przekierowani"crossower freq" 40.50,60,....200Hz to ta sama funkcja co w subach aktywnych
tak. z ta roznica ze ten amplituner moze tez odcinac bas dla kolumn. wylacz ta funkcje i zobacz czy bedzie roznica...

z ta roznica ze ten amplituner moze tez odcinac bas dla kolumn. wylacz ta funkcje i zobacz czy bedzie roznica...[/quote]

To Onkyo 304 i tu chyba nie ma tej funkcji ,a jak jest, to nie wiem jak ją włączyć.Dzięki za zainteresowanie i proszę o więcej.

Powrót