• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

prosze o rade

Reakcji
0
witam planuje zbudowac kolumny na glosnikach tonsil moj wybor padl na gdn30/120/1 bass gdm 18/80 srednie gdwk10/80/19wysokie. obodowe planuje zrobic z mdf 22mm zafornirowac i polakierowac. moj problem polega na tym ze nie wiem ile litrow powinna miec obudowa i jakie zastosowac zwrotnice? bede bardzo wdzieczny za kazda rade

Radzę na początek przejrzeć poprzyklejane tematy w poszczególnych działach i myślę że wiele się wyjaśni w kwestii budowy kolumn.

W jakiej wielkości pomieszczeniu mają grać te kolumny, czy masz już te głośniki, czym będziesz je zasilał, jakiej muzyki słuchasz, ile możesz wydać na ich wykonanie?

pokoj 18 metrow glosnikow jeszcze nie mam a zamierzam na nie wydac 1000-1200zl skrzynie zrobie sam bo jestem stolarzem czyli zrobie je w pracy. zasilac je bede yamaha rx797 a slucham kazdej muzyki od techno po pop

Po pierwsze w takim pokoju nie ma co pchać się w kolumny z 12'' wooferem bo to duża przesada. Po drugie takie kolumny trzeba zasilić czymś konkretnym i z ta Yamaha cieniutko to widze. Po trzecie nie ma projektu zwrotnicy do kolumn z takimi głośnikami a sprzetu pomiarowego zapewne nie posiadasz. Co następne jak kolega wyżej ci podpowiada z takim budżetem nie pchaj się w takie coś bo to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Jesteś stolarzem i pracujesz w zawodzie...hmm,tak więc koszt obudów będzie raczej znikomy :wink: .
Ja na Twoim miejscu skorzystałbym z gotowca,bo wygląda obiecująco;

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18995

Koszt głośników to mniej niż 700pln(zobacz na stronie producenta)+zwrotnice(nie wiem czy już jest dostępna),terminale,kolce,wytłumienie...plus Twoja stolarka-spokojnie mieścisz się w budżecie i masz niezłe granie !

pozdrawiam

Powrót