• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o sprawdzenie poprawności

Reakcji
0
Witam

polutowałem dzisiaj zwrotkę do m18wh na podstawie tego schematu
duze_8.JPG

prosił bym was o zweryfikowanie poprawności tego mojego tworu, nie chciał bym spalić sobie głośników hehe.

oto to co stworzyłem:

trza kliknąć by się powiększyło.

tu jeszcze link do zdjecia w pełnych rozmiarach ja by komu nie dzialało :)
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e2c47a6e6b824f36

tam gdzie odstają łączenia przychodzi terminal, natomiast przetwornik podłączony będzie tam gdzie widać rysunek głośnika namazany pisakiem.

dzięki z góry

jutro wrzucę kolejny twór do weryfikacji czyli zworę do d25ag :) dzisiaj musicie się zadowolić tylko tym hehe.

pozdrawiam.

Wez byle jakiego szerokopasmowca (albo nawet niskotonowca), podaj sygnal ze wzmacniacza na zwrotnice i podepnij do jednego i drugiego kanalu... uslyszysz czy sie cos spali czy nie. Jeden ma grac basem bez wysokich a drugi na odwrot. Najbardziej niewprawne ucho to rozrozni. :smile:

zamiast pisać rady na które wpadłem sam, rzucilibyście swoim profi elektromechanicznym okiem na mój twór :D chodzi mi tylko o to czy dobrze zinterpretowałem ten schemat ;) to czy gra czy nie to już sprawdzić sobie potrafię, ale wystarczy, że rezystor jest wlutowany nie tak jak należy i już będzie klapa, bo o ile cewka przefiltruje to charakterystyka będzie całkiem inna.

A słyszałeś takie powiedzienie?: "Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu"

Weź niskotonowca, podłącz do jednej zwrotnicy, później do drugiej zwrotnicy i będziesz słyszał jak on reaguje na obu wyjściach w zwrotnicy, nawet jakby to było cięcie 5kHz to mid-bass zagra, a brak basu zauwazysz na pewno.

cursor, słyszałem ale nie chciałbym zdobywać doświadczenia wprostproporcjonalnie do zniszczonego sprzętu ;) więc wole pytać.

Powrót