• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prowadzenie masy na PCB

Reakcji
0
Pytanko do oblatanych w robieniu PCB.
Próbuję stworzyć PCB dla aktywnego filtra do suba ze strony:
http://www.lcaudio.com/index.php?page=27

No i przy moich umiejętnościach i wiedzy w w/w temacie nie mam pewności czy tak poprowadzone ścieżki (zwłaszcza masy) mają rację bytu i czy nie będzie grał ten filtr ale samym brumem :)
Ewentualnie proszę o poradę, poniżej płytka: kolor czerwony to masa, błękitny to Vcc+ a zielony to Vcc-

lcaudio.png

Jeśli niebieski to vcc+, a zielony vcc- C3 i C11 są odwrotnie. Poza tym brakuje kondensatorów 100n przy zasilaniach każdego U. Co do samej masy raczej umiejscowiłbym złącze zasilania gdzieś na środku i najpierw poprowadził masę w gwiazdę możliwie krótkimi ścieżkami, a potem resztę. Czy układzik będzie brumił cięzko powiedzieć. Jak nie odsprzęglisz zasilania wszystkich opampów kondensatorami o których mówiłem istnieje takie prawdopodobeństwo.

januss73 napisał:
Jeśli niebieski to vcc+, a zielony vcc- C3 i C11 są odwrotnie.
Minus kondensatora C3 połączony z pinem 4 U1 więc zdaje się że jest dobrze.
C11 faktycznie odwrotnie.
Co do odsprzęgających 100nF-na schemacie ich nie ma więc...
Ale dodam je-bo faktycznie w większości schematów na opach one są.

Co do gwiazdy-domyślałem się że tak ma być- tyle że w takim układzie wychodzi mi więcej zworek niż ścieżek lub ciągną się one kilometrami :(

Dobra-ćwiczę się dalej.

Domyślam się, że U1 i U2 to tl072. Minus C3 podłączony jest do nogi 8 czyli vcc+ więc C3 jest odwrotnie.

Ćwiczenie czyni mistrza :)

Teraz zobaczyłem :)
A C3 podłączony był do pina 1 zamiast 4 :)

Po prostu widziałem 180st odwrócony.
Poprawki wprowadzone.

U1 i U2 to w oryginale NE5532 a U3 to planuje TL071 (bo obciąłem cześć auto włączenia).

Jesli ma to byc zasilane z zewnetrznego zasilacza stabilizowanego to prowadzenie masy jest bez znaczenia. Najlepiej rozlac ja jak najwieksza.

Pokombinuj jeszcze z rozlozeniem elementow, bo ta plytke mozna spokojnie zmniejszyc.

irek napisał:
Jesli ma to byc zasilane z zewnetrznego zasilacza stabilizowanego to prowadzenie masy jest bez znaczenia.
Myślałem nad czymś jak niżej, napięcie chciałbym pobrać z za prostowników zasilacza (symetrycznego) wzmacniacza mocy.

zaslt.png

irek napisał:
Najlepiej rozlac ja jak najwieksza.
Zrobię wylewkę połączoną z masą-może być?

irek napisał:
Pokombinuj jeszcze z rozlozeniem elementow, bo ta plytke mozna spokojnie zmniejszyc.
Kilka PCB zrobiłem z gęstym upakowaniem, a tego układu nijak nie mogę ruszyć :(
No i niestety nie mam też cierpliwości muszę się przyznać :)

Jeszcze jedno pytanko do znawców-sub będzie na STK4048, czy ma w subie znaczenie czy będzie to wersja II zamiast V czy XI czyli większe zniekształcenia (boć to góra pasma jest wycięta)?
A różnica w cenie jest dość duża.

Zsilacz trochę ci nie wyszedł. Jak wszystko razem podłączysz zewrzesz masę końcówki z -60V.

STK w ogóle bym nie stosował, chyba że masz całkowitą pewność, że to orginalne kostki Sanyo.

Jako, że również planuję budowę suba, zaciekawił mnie układ ze stronki podanej przez marusmk. Może mi ktoś wytlumaczyć za co odpowiedzialny jest potencjometr oznaczony jako Q oraz poczwórny potek w zwrotnicy linkwitza?

szrapnel76 napisał:
Jako, że również planuję budowę suba, zaciekawił mnie układ ze stronki podanej przez marusmk. Może mi ktoś wytlumaczyć za co odpowiedzialny jest potencjometr oznaczony jako Q oraz poczwórny potek w zwrotnicy linkwitza?
Układ faktycznie bardzo ciekawy. Potek oznaczony jako Q służy do regulacji siły podbicia częstotliwości wybranej potkiem Freq, taki bass-boost. Ten poczwórny potek służy do regulacji częstotliwość odcięcia filtra. Są tam połączone szeregowo dwa filtry 2 rzędu
aby w sumie uzyskać filtr 4 rzędu, obie sekcję muszą być przestrajane jednocześnie dla tego potek jest podwójny.

Dzięki raven1985. Pytanie tylko czy są dostępne takie czterosekcyjne potki? I jeszcze jedno: nie rozumiem opisu wymuszonego wyłączenia "power down". jak to podłączyć?

szrapnel76 napisał:
Dzięki raven1985. Pytanie tylko czy są dostępne takie czterosekcyjne potki? I jeszcze jedno: nie rozumiem opisu wymuszonego wyłączenia "power down". jak to podłączyć?
Są takie potki widziałem na allegro i w TME. W razie problemów można dać tylko jedną sekcję filtru będzie w tedy 2 rząd. To wyjście power-down jest specjale przystosowane do współpracy z ich firmowym wzmacniaczem, jak je podłączyć to zależy od końcówki mocy.

marusmk napisał:
Myślałem nad czymś jak niżej, napięcie chciałbym pobrać z za prostowników zasilacza (symetrycznego) wzmacniacza mocy.

Raczej nie tak po za tym ten TL783 jest drogi.
Wystarczy coś takiego:

Lub tak.

Zamiast podwójnych WO można dać poczwórny TL074.

Dzięki raven.
Płytkę robię pod potencjometry:
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p543,rd-1610-16mm

Trochę o filtrowaniu w podobnej konstrukcji:
http://www.lcaudio.com/index.php?page=29

Można tam dobrać elementy pod własne potrzeby (np. korekcja w danym pomieszczeniu).
Co do STK4048 -tak mam oryginały 2 szt.
Zdecydowałem się bo na światowych forach jest chwalony właśnie w zastosowaniu do suba.
Kilka oryginałów do kupienia w TME.

PS.
Moderator proszony o zmianę w tytule wątku (nieszczęsna "macy")

[ Dodano: 2010-01-12, 21:53 ]
Znalazłem reduktorek napięcia z patentem w postaci rezystora R5 na schemacie ze strony:
http://sound.westhost.com/project102.htm
Zapobiega brumieniu niby:
The purpose of R5 is to isolate the main power amplifier ground from the supply, to prevent hum loops.
Dodałem do tego dodatkowo kondensatory jak niżej:

reduktor-01.png

Teraz całość wygląda tak:

pcb-all-01.png

pcb-bottom-01.png

Jak się na to zapatrujecie?
Jeżeli jest do zastosowania to chciałbym założyć nowy temat z całością dokumentacji.

Powrót