• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[system pomiarowy] Przełącznik polaryzacji

Reakcji
65
Witam serdecznie. Ponieważ zaczynam zabawy z pomiarami na poważnie... wpadł mi do głowy pomysł i tak z elementów posiadanych w domu powstał przełącznik polaryzacji żeby nie bawić się za kazdym razem w przelutowywanie, lub przekręcanie, przepinanie kabli ;) tylko "pstryk, pstryk". Mam nadzieję że będzie spełniało swoje zadanie :)

Elementy:

4 gniazda bananowe, przełącznik "1 0 2", jakaś mała obudowa, trochę cierpliwości, i lutownica.

Wycinamy otwory na włącznik, na gniazda bananowe i podpinamy tak aby przy włączeniu tak jak u mnie 1 - odwrócona polaryzacja, 0 - wyłączone, 2 - zgodna polaryzacja.

Wszystko wielkości ARV104 ;) No i fotki:

Wolno wam :) przecież żadnego patentu tam nie ma ;P ale cacko i tak przydatne ;) nawet i do określania poprawnosci podpięcia kolumn :)

PS macie ktoś dostęp do wtykow bananowych VITALCO ?? w dobrej cenie ??

Powrót