• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[preamp/bufor] Przedwzmacniacz Stereo z Selektorem wejsc na PGA2311

Reakcji
0
Witam
Jako ze skończyłem już następny przedwzmacniacz chciałem się podzielić projektem na forum
513eec268d0ecc126c1ef885d2d8aedc_1531830252.jpg

Tym razem wykonałem zwykły prosty stereofoniczny przedwzmacniacz z selektorem wejść , zegarkiem RTC i pilotem RC5 wszystko zobrazowane na wyświetlaczu LCD 16x2
Układ jest na płytce dwustronnej 10cm x 10cm zaprojektowanej osobiście przez mnie

Funkcje urządzenia:

-Regulacja głośności -95,5dB do +31,5dB z krokiem 0,5dB

-Regulacja głośności sterowanie pilotem i enkoderem

-Regulacja balansu (sterowanie pilotem i enkoderem)

-Funkcja Mute,(sterowanie pilotem)

-ON/OFF (sterowanie pilotem i switch)

-Zapamiętywanie nastaw po wyłączeniu

-Zegar czasu rzeczywistego + data układ oparty na PCF8583

-Współpraca z popularnymi wyświetlaczami 2x16 ze sterownikiem HD44780.

-Pilot RC5 (każdy Philips)

-Selektor wejść (5 źródeł)

Prosze o opinie co myślicie o takim urządzeniu
ps
Mam 4 płytki na handel jak by ktoś chciał niech pisze

masz fotke/film z wyswietlaczem?

jaki koszt wykonania 1szt (przy zakupie w popularnych sklepach, nie grupowe zamowienia)

warto dodac przekaznik na kolumny A-B, żeby z pilota porownywac kolumny lub rozne zwrotnice ;)

Nie wiem jaki jest koszt bo części miałem w domu ale za 5 płytek zapłaciłem 25 dolarów USD
film nakręce na dniach może nawet dziś w nocy

czy mozna zmienic nazwy AUX?
czy jest sygnalizacja LED poszczegolnych zrodel?
mozesz dac schemat w wyzszej rozdzielczosci?

podoba mi sie i chetnie bym odkupil 1szt... :D ale wiem ze to bedzie lezalo dlugie lata :(

Pawel S.
można zmienić nazwy ale w programie tak z pilota nie zmienisz
sygnalizacja ledami jest ale dałem ciała trochę bo na tych pcb co widać jest błąd , złe połączyłem na schemacie nie zauważyłem i dałem do fabryki jak zaczołem lutować dopiero wtedy zobaczyłem błąd wszystkie ledy mam na tym pcb źle
Mogę dodać schemat w eagle

proszę bardzo schemat i PCB ale to jest właśnie ta wersja z błędem zwrocie uwagę na ledy i rezystory od ledow przy wszystkich przekaźnikach

Pokaż załącznik PGA2311-stereo v1.zip

Ostatnia edycja:
A HEX do wgrania? ;) A tak patrząc z boku, choć jest to ciekawe, zamiast zegarka z sekundami zrobiłbym na górze zegar hh:mm i data d/m/y, a na dole wyświetlanie wybranego źródła i ewentualnie wskaźnik mute... A rozmarzając się jeszcze możliwość zmiany nazwy źródeł, ale to chyba nie jest możliwe bez udostępnienia(do modyfikacji nazw) kodu.

A HEX do wgrania? ;) A tak patrząc z boku, choć jest to ciekawe, zamiast zegarka z sekundami zrobiłbym na górze zegar hh:mm i data d/m/y, a na dole wyświetlanie wybranego źródła i ewentualnie wskaźnik mute... A rozmarzając się jeszcze możliwość zmiany nazwy źródeł, ale to chyba nie jest możliwe bez udostępnienia(do modyfikacji nazw) kodu.

bardzo dojrzałym projektem z dostępnymi źródłami do własnych modyfikacji to projekt Taz+.3lite
https://diyaudio.pl/showthread.php/25577-2-kanałowy-preamp-na-PGA2320/page13

miałem kilka projektow na PGA i ten uwazam za naprawdę dopracowany :)

Schemat, kod źródłowy jest dostępny, wzór PCB też do wglądu jest. Jaki problem zrobić Swoje PCB jak kolega? Dodając swoje poprawki. Chociaż teraz to moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest PVC...

Słyszałem kiedyś plotę, ze PGA przycina nieco wysokie tony - ktoś to sprawdzał może?

Ostatnia edycja:
Teraz mam wzmacniacz rozbebrany, ale jak był jeszcze w całości to grałem najpierw z drabinką własnoręcznie lutowaną na standardowych elementach. Później założyłem selektor z pga 2320 wg projektu TAZ i z tego co pamiętam wzmacniacz z drabinką grał lepiej. Końcówka klon e450. Teraz zakładam do niej aktywny level controller wg projektu z AS. Zobaczymy niebawem jak to zagada.
Pozdrawiam.

Ja słyszałem, że wąskim gardłem w projekcie taza był ten bufor... Dużo osób go wyrzucało i dopiero wtedy docenili ten przedwzmacniacz.

Sam jestem ciekaw tego aktywnego sposobu zmiany głośności.

Powrót