• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[preamp/bufor] Przedwzmacniacz Stereo z Selektorem wejsc na PGA2311

Słyszałem kiedyś plotę, ze PGA przycina nieco wysokie tony - ktoś to sprawdzał może?

powiedział bym że kastruje dźwięk,
tak poza tym to masz chyba lepsze rozwiązanie ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja słyszałem, że wąskim gardłem w projekcie taza był ten bufor... Dużo osób go wyrzucało i dopiero wtedy docenili ten przedwzmacniacz.

Sam jestem ciekaw tego aktywnego sposobu zmiany głośności.

wywalenie bufora i tych czerwonych kondów pomaga,
nie zmienia to faktu że dźwięk i tak jest po kastracji ;)
ale to tylko moje prywatne odczucie, może są aplikacje gdzie PGA daje radę,
mnie takich aplikacji nie było dane słuchać.

Sure, ja nie szukam.
Plote tylko slyszalem ze cos jest na rzeczy, nie znam detali - sam nie mialem, tak wiec nie potwierdze.

Teraz mam wzmacniacz rozbebrany, ale jak był jeszcze w całości to grałem najpierw z drabinką własnoręcznie lutowaną na standardowych elementach. Później założyłem selektor z pga 2320 wg projektu TAZ i z tego co pamiętam wzmacniacz z drabinką grał lepiej. Końcówka klon e450. Teraz zakładam do niej aktywny level controller wg projektu z AS. Zobaczymy niebawem jak to zagada.
Pozdrawiam.

Zagra i to świetnie. Ja do E450 próbowałem różnych rozwiązań ( Pasywkę, rózne preampy robione i gotowe) i na koncu level controller z AS i ten ostatni zgrywa się fantastycznie z tym klonem. To jest tak jakby był stworzony właśnie dla E450 :) . Jakość dżwięku , kultura pracy nie do pobicia. Gram na tym juz chyba ponad rok i nie szukam niczego innego.

Teraz mam wzmacniacz rozbebrany, ale jak był jeszcze w całości to grałem najpierw z drabinką własnoręcznie lutowaną na standardowych elementach. Później założyłem selektor z pga 2320 wg projektu TAZ i z tego co pamiętam wzmacniacz z drabinką grał lepiej. Końcówka klon e450. Teraz zakładam do niej aktywny level controller wg projektu z AS. Zobaczymy niebawem jak to zagada.
Pozdrawiam.

Udało Ci się uruchomić ten level controler? W stosunku do drabinki co wygrywa?
Zastanawiam się właśnie nad budową drabinki lub jakimś Pre.

Udało Ci się uruchomić ten level controler? W stosunku do drabinki co wygrywa?
Zastanawiam się właśnie nad budową drabinki lub jakimś Pre.

Zostały dosłownie jeszcze ze dwa podejścia. Walczę z obudową. Jak podepnę pod kolumny to opiszę wszystko. Ale i tak nie powiem ci co wygrywa bo wzmacniacz stał dwa lata rozebrany. Wiem jedno z tego co pamiętam, drabinka lepiej grała niż preamp na PGA. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót