• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przeróbka słuchawek niemieckiej firmy "Telemit"

Reakcji
0
Witam, razem z kolegą postanowiliśmy sobie zamówić zamknięte słuchawki niemieckiej firmy Telemit. Stosowane są one w helikopterach, czołgach i innych wozach opancerzonych. Na pewno głównym walorem tych słuchawek jest to iż mają design zwykłych słuchawek! I to, że cechują się wysoką izolacją dźwięków z otoczenia na moje oko, a raczej ucho jest to ok. 40-50% tłumienia dźwięków z otoczenia, czyli mniej więcej tyle co nauszniki tłumiące. Kiedy ujrzałem je w serwisie militarnym za praktycznie równe 20zł to postanowiłem je wziąć, nie mogłem po prostu ich nie kupić, przecież nie są to żądne pieniądze a do nich dorzucają też mikrofon :P. Paczka już doszła, wypakowałem i ujrzałem hmm, słuchawki, nie jakieś duże klamoty, tylko takie hmm gabaryty zwykłych słuchawek, powąchałem i stwierdziłem że jest praktycznie zero zapachu magazynu, przymierzyłem od razu poczułem izolację, przestałem słyszeć komputer... I od teraz czeka mnie zabawa na początek postanowiłem po prostu dolutować jacka i zobaczyć czy to w ogóle zagra, a jeśli tak to czy mi się spodoba i jeśli tak to zabieram się za recabling bądź przedłużanie kabla (oryginalny kabel wydaje się dobry, jest to kabel dwużyłowy z ekranem - przypomina kabel Conducfil SONOLENE 3014, który widziałem tylko na zdjęciach na internecie), a jeśli nie to zabiorę się za przeróbkę tych "Telemitów" i posłużą za bazę do DIY :). Pozdrawiam :P.

P.S. Dodam, że kupiłem je z czystej ciekawości, tak samo kolega.

Kambei miałeś te na myśli?
http://rangershop.pl/product-pol-1152632936-Zestaw-sluchawkowy-z-mikrofonem-BW-Telemit-.html
A jak z jakością wykonania? za taką cenę to nie chińszczyzna?
wyglądają całkiem profesjonalnie jak na przemysłowe nauszniki :wink:
1152632936_1.jpg

Tak mam na myśli te słuchawki :). Właśnie jakość wykonania jest bardzo dobra... Przynajmniej tak mi się wydaje, wszystko jest szczelnie pozamykane jest multum śrub te słuchawki są tak poskręcane, że byś się zdziwił :P. Pałąk jest cały metalowy, plastik to twardy ABS, gąbki są obłożone takim materiałem workowatym - nie wiem jak w środku ale na bank są wewnątrz wytłumione, nie zdążyłem ich rozkręcić, tyle co wtyczkę i zobaczyłem kabel, nie są jakieś przesadnie ciężkie, ale na pewno cięższe od moich słuchawek, nie wiem czy po dłuższym czasie nie uciskają uszu :P. W bonusie dorzucają: mikrofon, który widnieje na zdjęciu (to coś na szyi manekina), tą kostkę z kablem i jakieś paski do mocowania czegoś (strzelam że gogli termowizyjnych xD) w sumie z tych bonusów to jedynie interesuje mnie ten mikrofon. Mogę zamieścić zdjęcie na którym jest są też moje słuchawki Philipsa i będzie jakieś porównanie co do gabarytów, w sumie nie spodziewam się po nich cudów, ale miłym zaskoczeniem będzie jak zagrają lepiej niż moje słuchawki Philipsa (które są bardzo tanie, ja wiem 50zł za nie kiedyś dałem może i są chyba dedykowane do TV :P).

Mam takie gdzieś w szafce, jak dla mnie to jakość dźwięku jest na poziomie philips shp 2000 (miałem rok)
Ale te telemity sa odrobinę wygodniejsze (pałąk)
Jesli chodzi o ich zdolność tłumienia to raczej przeciętna...z czasem strasznie oklapują owe gąbki, i słuchawki męczą uszy.
Za 20zł nie można się spodziewać cudów, największy minus padły po tygodniu (lewy kanał)

Podłączyłem je na razie pod końcówkę mocy do wzmacniacza, bo jeszcze nie zamontowałem jacka, grają bardzo średnio... Basem od czasu do czasu powiewa - ale nie ma go prawie w ogóle, średnica jest wybita, wysokie są, ale zimne i nie wybijają się zbytnio, czyli nic specjalnego, tak jak się spodziewałem cudów nie ma, spróbuje je przerobić na jacka, posłuchać na nich muzyki przez ok. tydzień i zobaczyć czy zmieni się ich brzmienie - chociaż wątpię w to :). Może je sobie przerobię jakoś nie długo.

HeatheN napisał:
M
Jesli chodzi o ich zdolność tłumienia to raczej przeciętna...z czasem strasznie oklapują owe gąbki, i słuchawki męczą uszy.

Zdolność tłumienia przeciętna powiadasz? To czemu nie jestem wstanie zrozumieć osoby która mówi do mnie normalnym głosem i jest ode mnie oddalona tylko troszeczkę a przy tym jak je odpowiednio poprawię na głowie to słyszę jak mi krew w uszach przepływa i mogę też sprawić że owe gąbki po prostu przykleją się do głowy, wystarczy przycisnąć ręką słuchawki do uszu i już się przylepią. Akurat zdolnością tłumienia jestem zdumiony :P. Wiadomo że uszy będą się pocić przy takich słuchawkach.

Sorki, słuchawki mają budowę nauszników budowlanych/przeciwchałasowych więc co się dziwisz?
Po czasie gąbki oklapną nie będą juz tak przylegac. Uszy bolą po 2 godzinach nie milosiernie.

Być może oceniam je pod kątem CAL (które teraz używam), wogóle nie czuje ze mam na glowie, tłumią swietnie, i nie męcza uszu.... dlatego napisałem ze telemity tlumia srednio.

Powrót