• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przerobka/Wymiana glosnikow na inne VK 7810

Reakcji
0
Witajcie. Posiadam kolumny VK 7810 front. Wiem co to za sprzęt wiec zapragnąłem wymienić w nim głośniki na jakieś innej firmy (prawdopodobnie stx). I tutaj pada do was pytanie. Jakie głośniki dobrać do tego?? Jaka zwrotnice?? Tak aby to grało przystępnie. Średni i niskotonowy maja taka sama średnicę 17,7 i rozstaw śrub 12,3.Na rysunku są to głośniki 1,2,3. Wysoko tonowy(nr 4) ma średnicę 10,4 a rozstaw śrub 6,8.
Dodaje poglądowy obrazek.
http://img504.imageshack.us/img504/655/27592929.jpg

Jeśli o czymś zapomniałem proszę pytać.

maxxx222, prawda jest taka ze lepiej bedzie sprzedac to co masz i zaczac budowe od podstaw
nawet jakbys chcial wykozystac na sile ta obudowe to jeden glosnik (sredniotonowy) pozostalby taki sam jak w oryginale (nikt nie robi 3 drog na takich rozmiarach glosnikow)

Tylko ze w obu kolumnach mam spalone wysokie także do sprzedaży sie to nie nadaje :neutral:

Pozostaje mi to zostawić tak jak stoi lub powymieniać głośniki tak by grało to jakoś przyzwoicie.
Wiem ze średni to jest problem i tego najbardziej się obawiałem.

Nad średnim myślałem by wstawić to GDM-17-180-8-SC (z oferty STX)

maxxx222 napisał:
Tylko ze w obu kolumnach mam spalone wysokie także do sprzedaży sie to nie nadaje
to akurat mala inwestycja ;)

maxxx222 napisał:
Nad średnim myślałem by wstawić to GDM-17-180-8-SC (z oferty STX)
no przeciez pisalem ze nikt normlany do takich wooferow nie da sredsniotonowca!
tam poprostu wystarcza 2 drogi!
tak wiec sredni zostawiasz taki jaki jest a na dol mozesz ewentualnie wsadzic 2x GDN 17 SK (zwrotnica bedzie w blizej nie okreslonej przyszlosci :P )

napraw wysokotonowki w obecnych kolumnach i sluchaj na nich narazie
zrob nowe skrzynki pod nowe kolumny i pozniej sprzedasz stare

tylko teraz pytanie czy wystarczy ci jeden glosnik 18cm czy chcesz wiecej/wieksze?

Te kolumny stoja u brata wpokoju nieuzywane. Ja mam zrobione u siebie slynne trojdrogi na stx. dlatego chcielismy w nich cos wymienic tak aby graly w miare przyzwoicie bo szkoda mi sprzedawac tych skrzynek

zawsze można zrobić 2 drogi na STX SCX + PJ a głośniki VK zostawić dla wyglądu ;)

To rozwiazanie bedzie chyba najodpowiedniejszym lecz Zastanawialem sie jeszcze nad rozwiazaniem wykonania obudowy z membrana bierna. Co wy na to??

za duza pojemnosc obudowy
jak juz pisalem - 2xGDN 17 SK na dol + GDWK PJ (mozesz wsadzic pod twoj front) i na gorze zostawiasz oryginalny glosnik dla wygladu

no tylko ze na zwrotnice poczekasz :P

Powrót