Bardzo dziękuję za odpowiedź

O tym denonie zazwyczaj pisze się dużo dobrego- wkładka niemalże legendarna. Sam byłem nim zainteresowany, jednak to co mnie odstraszyło (być może niesłusznie) to szlif sferyczny, do którego mam nieco zdystansowane podejście

Reda bardziej muszę wymienić niż chcę, ponieważ został mocno sponiewierany

Biedny przeszedł swoje i choć wygląda ok, to wolę nie ryzykować zdrowia płyt.
Winyle jak widać traktuję ortodoksyjnie, większość jest w stanie dziewiczym, jeśli starsze wydania, to prawie zawsze co najmniej near mint.
Ze sprzętem u mnie różnie. W tej chwili słucham na pro-ject debut carbon + nad326bee. Kolumny dwudrożne- monitory samoróbki na focal tc90td5 i aluminowym seasie 15cm (grają z dużą ilością powietrza, świetna mikrodynamika w górze). Pomieszczenie odsłuchowe mam do akustycznej przeróbki (najgorszy element systemu). Niestety przy 20m2 tak czy inaczej brakuje trochę wypełnienia w dole. Jako preamp mam w tej chwili przyjemność słuchać wspaniałego (jak dla mnie) lampowego abraxasa. Zazwyczaj jednak Cambridge Audio 551P. Wkładka była kalibrowana w salonie audio, przy kupnie gramofonu- na moje oko jest w porządku. Co do dźwięku to z lampowym pre jest dla mnie bardzo satysfakcjonująco. Wydanie dark side of the moon z 70tych lat brzmi wręcz olśniewająco i spektakularnie. Pomimo względnie budżetowego systemu myślę, że dźwięk do ,,taniego" nie należy (głównie zasługa pre i znakomitych kolumn). To co chciałbym zmienić, to delikatnie wycofać i uspokoić górę oraz średnicę. Nadać więcej kultury brzmieniu. Z tym, że tu raczej planuję iść drogą adaptacji pomieszczenia, wymiany wzmacniacza na mniej efekciarskiego niż NAD, Hegla, lub coś ze starszych Japończyków, w przyszłości kolumny z nieco większym aluminiowym wooferem. Gramofon też bym chciał zmienić- planów jest sporo, tylko funduszy brakuje ;D. Zainteresowałem się AT440mla, ponieważ słyszałem, że jest lepsza niż czerwony ortofon i dobrze kontroluje sybilanty. Nie wiem czy do 700zł można coś ciekawszego znaleźć, a tyle mogę teraz wydać. Pomimo, że na youtube trudno ocenić, i tu akurat nie gra winyl, to myślę, że takiego brzmienia szukam:
. Goldmund czy dartzeel to jednak inna klasa niż nad xD, ale o charakter dźwięku mi chodzi. To też kwestia nagrania utworu, ale jak dla mnie, to co akurat tu słychać, to świetne wypełnienie w dole i cudowna średnica oraz góra. Zakres powyżej 1000Hz w moim odczuciu, ładnie doświetlony, precyzyjny ale nie natarczywy- przyjemny. Kultura