• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przewody nie wiem czu tu.?

hahaha z tymi bazodrutami dowaliłeś Jacek. Co do tematu to pytanie w jakich warunkach będziesz korzystał z tych kabli. Najważniejsze żeby przewody sygnałowe miały pełny ekran(oplot lub folia), a nie masę w postaci kilku drucików. W zasilających liczy się jedynie średnica, dopasowana do prądów jakie mają przez nie płynąć.

Możecie polecić jakieś mocno elastyczne przewody głośnikowe. Kiedyś kupiłem nakamichi z cienkimi linkami i izolacją była bardzo miękka.

I to sa rzeczy jakie nas interesuja
Przewod miedziany i dobrej konstrukcji i jakosc izolacji

A nie jakies brednie o zmianie brzmienia :p

Napisz dokladnie co ciebie interesuje

I to sa rzeczy jakie nas interesuja
Przewod miedziany i dobrej konstrukcji i jakosc izolacji

A nie jakies brednie o zmianie brzmienia

Brednie to to nie są, ja już się o tym przekonałem :)
Kwestia tylko tego, czy opłaca się do danych głośników dawać droższy kabel niż standardowy 6-8zł na metr.

Brednie to to nie są, ja już się o tym przekonałem :)
Kwestia tylko tego, czy opłaca się do danych głośników dawać droższy kabel niż standardowy 6-8zł na metr.

A ja sie tu nie zgodze z ta cena
Dobre kable potrafia nieco wiecej kosztowac
Nie chodzi mi oczywiscie o audio voodoo ;)

możecie polecić konkretny model kabla głośnikowego łatwo dostępnego i w przystępnej cenie?

Ostatnia edycja:
http://sklep.fusic.pl/chord-carnival-silverscreens-2x2m-autoryzowany-dealer.html

zarówno na hi-endowych, jak i na budżetowych systemach pokazały, że ekranowane kable głośnikowe tworzą ekstremalnie spójne brzmienie niezależnie od systemu, do którego zostały podłączone. ekranowanie w Carnival SilverScreen redukuje interferencje, obniża poziom szumów i polepsza właściwości systemów budżetowych z którymi współpracuje
Całość zaś jest ekranowana podwójnym foliowym ekranem, każdy z 45% pokryciem, co zapewnia wysoki poziom efektywności ekranowania. Zewnętrzna powłoka jest zbudowana z półprzezroczystego materiału PVC, który wybrany został ze względu na wytrzymałość mechaniczną i niebywałe właściwości dielektryczne.

Jednak nie ma w rozsądnej cenie, nowe pytanie:
możecie polecić konkretny model kabla głośnikowego, łatwo dostępnego i w przystępnej cenie?

Ostatnia edycja:
http://sklep.fusic.pl/chord-carnival-silverscreens-2x2m-autoryzowany-dealer.html

zarówno na hi-endowych, jak i na budżetowych systemach pokazały, że ekranowane kable głośnikowe tworzą ekstremalnie spójne brzmienie niezależnie od systemu, do którego zostały podłączone. ekranowanie w Carnival SilverScreen redukuje interferencje, obniża poziom szumów i polepsza właściwości systemów budżetowych z którymi współpracuje
Całość zaś jest ekranowana podwójnym foliowym ekranem, każdy z 45% pokryciem, co zapewnia wysoki poziom efektywności ekranowania. Zewnętrzna powłoka jest zbudowana z półprzezroczystego materiału PVC, który wybrany został ze względu na wytrzymałość mechaniczną i niebywałe właściwości dielektryczne.

Dobra nie chce mi się czytać opowieści z linku, gdzie ten ekran jest podłączony?

Ekranowanie kabli głośnikowych? Chyba w przypadku kiedy biegną koło stacji transformatorowych :P Mówiąc kable sygnałowe miałem na myśli kable 1 lub 2 żyły + ekran.

Jeżeli chodzi o kable mikrofonowe to polecam coś tego typu:

Oplot krzyżowy, w środku 2 sznurki bawełniane, izolacja która łatwo się nie topi i nie zmienia swojej struktury pod wpływem zmian temperatury. Nie pamiętam jakiej to marki, bo firma zamówiła kilka kilometrów takiego kabla i został naniesiony swój napis.

Ostatnia edycja:
Powrót