• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

przxróbka podłogówek na podstawkowe

Reakcji
0
Witam
Mam podłogówki 100x31x19,5 i chcę je przerobić na "większe monitory" o wys ok 54cm - ponieważ tyle zajmują głośniki na przodzie - 2x 16cm, wysokotonowy. Dodatkowo w kolumnie jest 1x20m z boku- którego automatycznie nie będzie w nowej konstrukcji.

Jakie głośniki polecacie i czy nowa obudowa będzie miała dobrą ilość litrów na nowe głośniki - jakieś ze średniej półki - wyżej niż STX. Na wysokotonowy mogła by być jakaś vifa.
Zostawię po 16cm głośniku jednym co jest w obudowie a drugi lepszy dokupię.
Na wszystko mogę wydać jakieś 600zł.
Pozdr

Główny powód to zaoszczędzenie kasy, którą musiał bym wydać na paczki.

[ Dodano: 2009-08-26, 17:28 ]
Muszę zrobić,/nabyć jakieś podstawkowe, gdyż na podłogowe nie mam miejsca.

rafal20 napisał:
Główny powód to zaoszczędzenie kasy, którą musiał bym wydać na paczki.
30-50zl?
bo i tak nie uda sie ladnie obciac tej paczki wiec wykonczenie trzeba bedzie zrobic nowe...
ale zrobisz jak chcesz
rafal20 napisał:
Na wysokotonowy mogła by być jakaś vifa.
Zostawię po 16cm głośniku jednym co jest w obudowie a drugi lepszy dokupię.
Na wszystko mogę wydać jakieś 600zł.
to maja byc 2 drogi czy 2,5 drogi?
jak 2 drogi to przeciez nie ma to sensu. 2,5 drogi sa drozsze i wymagane osobne komory
tak wiec kolejne powody ze taka przebudowa nie ma sensu :P

Koszt obduwy to góra 8-10 % całej kolumny. Kupisz sobie nowe płyty np w OBI ( na zagnańskiej, ja tam kupowałem dociete na wymiar,), i zrobisz kolumny wg gotowego projektu. Nie ma sensu kombinowac, jesli zostawisz sobie jeden z tych glosników bedziesz musial od nowa projektowac zwrotnice - a do tego trzeba miec sprzet pomiarowy i rozlegla wiedze, ewentualnie kogos kto zrobi te pomiary i projekt zwrotnicy dla ciebie.

Za 600 zł to mozna ju zrobic coś przyzwoitego. napisz jakiej mzyki slcuhasz, jaki masz wzmacniacz i w jak duzym pokoju ma to stac.

Pawel S. napisał:
. to maja byc 2 drogi czy 2,5 drogi?
aNie rozumiem wypowiedzi...
Obciąć się da ładnie, gdyż, spód kolumny jest z oddzielnego elementu, więc tylko kwestją przecięcia.
Piszesz 30-50zł za paczki?/ koledzy z tego forum chcieli za paczki 200-350zł więc dużo zaoszczędzam.
Sam nie zrobię ładnej paczki z różnych powodów.
Przerobienie paczki jest najlepszym i najtańszym wyjściem.

Proszę o wyrozumiałość i fachowe porady.
PS co innego jak ktoś będzie miał ładne paczki za rozsądną cenę. :-P

[ Dodano: 2009-08-26, 23:19 ]
Ze zwrotnicą to większego problemu nie będzie - tym bardziej, że jest dużo gotowych projektów pod vify + coś..
Jestem elektronikiem, ale stolarzem nie, nie potrafię ładnie wykończyć kolumn - uwierzcie :-(

rafal20 napisał:
Sam nie zrobię ładnej paczki z różnych powodów.
sory za ciekawosc ale co to za powody? nowe paczki to o wiele prostsze rozwizanie niz docinanie i bawienie sie starymi paczkami, i kazdy bez wiekszych przeskod skreci i sklei ze soba 6 plyt, do tego nie trzeba nie wiadomo jakich umiejetnosc :) chodzi Ci o wykonczenie czy o co bo nie kumam.

Będzie to stać w pokoju ~18m2, może z czasem przeniosę się do większego 25m2
Wzmak to Yamaha 5x85watt, prawdziwej myślę, że po 35watt. Ale z czasem będę chciał coś lepszego kupić.
Te kolumny będą jako frontowe w kinie - filmy, muzyka - różna(oprócz metalu). Trochę kolumn miałem i słyszałem - powiedzmy e średniej półki. Nasłuchałem się również kolumn estradowych - ale już nie mogę - "chcę posłuchać czegoś co gra z klasą"

Chciałbym coś efektywnego i dynamicznego.

PS do nich będzie jakiś sub - ale podkreślam, abym mógł poczuć bas bez niego, włączał bym suba wtedy, kiedy będę miał ochotę pograć naprawdę głośno- coś o dB wiem :-P
Chyba mnie rozumiecie :-)

[ Dodano: 2009-08-26, 23:30 ]
slipknot1989 napisałem wykończyć, ostateczna decyzja :-)

rafal20 napisał:
Piszesz 30-50zł za paczki?/ koledzy z tego forum chcieli za paczki 200-350zł więc dużo zaoszczędzam.
30-50zl to koszt plyt wiorowych.
do tego trzeba doliczyc fornir i robocizne. nic wiec dziwnego ze liczymy sobie wiecej za same obudowy :P

rafal20 napisał:
Wzmak to Yamaha 5x85watt, prawdziwej myślę, że po 35watt.
rafal20 napisał:
chcę posłuchać czegoś co gra z klasą

Chciałbym coś efektywnego i dynamicznego.

PS do nich będzie jakiś sub - ale podkreślam, abym mógł poczuć bas bez niego
cos za duzo wymagasz :???:
pod taka moc i do kina da sie zlozyc cos ciekawego. ale z tym basem i efektywnoscia musialbys przystopowac

za te pieniadze zlozysz monitorki na tonsilu GDN 15/40/5 + vifa DX25 lub XT25
jak ma byc z basem to 3 drogi na STXach. ale z takim wzmacniaczem to zapomnij o basie :???:

NA tym wzmacniaczu gram teraz i bas jest w miarę, sub będzie wspomagał. Pisałem, że wzmak będzie wymieniony.

Odnośnie ceny za paczki to rozumiesz dlaczego nie chce robić od nowa - gość nawet chciał 600zł!! za same paczki - to za dużo- już wolał był firmowe kupić :-P

[ Dodano: 2009-08-27, 15:20 ]
Panowie chcę coś więcej niż stx, a nawet tonsil. Jeśli kwota jest za mała, na początek kupię wysokotonówki i zwrotnice, potem dokupię srednio-niskotonowy

rafal20 napisał:
gość nawet chciał 600zł!! za same paczki
nie!
za same skrzynki to max 200zl. 400-500zl to robota :!:
rafal20 napisał:
Panowie chcę coś więcej niż stx, a nawet tonsil. Jeśli kwota jest za mała, na początek kupię wysokotonówki i zwrotnice, potem dokupię srednio-niskotonowy
najpierw sie zastanow co ty wogole chcesz?!
za 600zl nie zrobisz 2 drog z 2 wooferami na lepszych glosnikach niz tonsil/STX!

odpusc sobie te skrzynki i wsadz glosniki w gola plyte wiorowa. wtedy spokojnie za te pieniadze zrobisz sobie dobrze grajace kolumny ;)

A za jakiś czas je pięknie wykończysz. Wykończenie to chyba jedyny element który może "poczekać" - i jeśli nie ma się elastycznego budżetu - to naprawdę warto dołożyć do niego za jakiś czas. Jeśli zrobisz teraz jakieś lipne - byle się tylko w budżecie zmieścić - to stracisz tylko kasę. jak przyjdzie jakaś gotówka to będziesz musiał stare zdzierać i od nowa np lakierować.

Lepiej jak najwięcej na tym etapie wydać na głośniki i zwrotnice, w końcu robimy kolumny głownie po to by "grały", wygląd jest ważny, ale to i tak tylko dodatek.

jak miałbyś problem z wykończaneim to od października mogę Ci pomóc :D

Od kolegi z forum zakupiłem zestaw na vifach +SCX+ porządne zwrotnice + dobre wykończenie za rozsądną cenę :-)
Jestem zadowolony!!
A kto mówił, że nie da się kupić dynamicznych i efektywnych kolumn za rozsądną cenę - chyba Paweł S :-P

Polecam tą konstrukcję wszystkim tym, którzy mają dość głośnego "łomotu" ze swoich budżetowych kolumn.
Pzdr

rafal20 napisał:
A kto mówił, że nie da się kupić dynamicznych i efektywnych kolumn za rozsądną cenę - chyba Paweł S
najpierw pokaz co tam masz i za ile
no i uzywki to nie nowki ;] wiec nie myl pojec...

Powrót