• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przykręcenie głośnika do obudowy zapytanie

Reakcji
0
Witam mam jeszcze jedno pytanie czy głośnik dajmy na to wysokotonowy moze być przykręcony w obojętnie jakiej pozycji tzn tak jakbyśmy go obracali wokół własnej osi z mojej wiedzy wynika ze tak ale wole jeszcze zapytać

Logicznie rzecz biorąc nie powinno to mieć wpływu na dźwięk o ile głośnik jest okrągły ale niech ktoś dysponujący większą wiedzą się wypowie.

Jak tweeter nie ma wynalazków zmieniających charakterystyki kątowe (jak np. naklejka w alu seas) to obracanie nic nie zmieni.

EDIT: W sumie jak tak patrzę, to ta naklejka jest okrągła, więc obrót głośnika nie ma wpływu :P

Ostatnia edycja:
jak obrocisz glosnik to dzwiek sie zmieni o 360 stopni ;)

oczywiscie ze nie ma znaczenia!

glosnik pracuje wzdluz osi a promieniuje w kazda strone tak samo (klasyczne okragle, nie tubki)

W przypadku 29TAF/W miałoby to znaczenie, ma niesymetryczny waveguide.
seas_prestige_tweeter_H1322_29TAF-W.jpg

Generalnie każdy wynalazek mniej lub bardziej "tubowy" jest tutaj brany pod uwagę. Jeżeli jednak głośnik promieniuje bezpośrednio w ośrodku w jakim się znajduje a membrana ma kształt okrągły (bo przecież nie zawsze ma ;) ) to jego ułożenie jest bez znaczenia.

Gdyby to miało mieć jakiekolwiek znaczenia to producenci oznaczaliby swoje głośniki, np strzałką do góry.

W przypadku 29TAF/W miałoby to znaczenie, ma niesymetryczny waveguide.
seas_prestige_tweeter_H1322_29TAF-W.jpg

Dokładnie. Co do naklejki na siatce w Seasie,oczywiście nie ma to znaczenia,jak wyżej zostało już napisane,gdyż jest okrągła,symetryczna. W przypadku Focala mamy już inną korekcję,i tu głośnik musi być ustawiony jak na zdjęciu:

Załączniki

• focal_tc90td5b_oben_gross.jpg
    focal_tc90td5b_oben_gross.jpg
    98.3 KB · Wyświetleń: 0
Gdyby to miało mieć jakiekolwiek znaczenia to producenci oznaczaliby swoje głośniki, np strzałką do góry.

Myślę, że jednak producenci zakładają, że użyszkodnik montujący głośniki nie jest kretynem i ma choć odrobinę pojęcia o temacie.

tez mi sie tak wydaje
jakby byl asymetryczny to by podali ch-ki w 2 kierunkach

a ten kolorowy plastik to jakas guma (z opisu na stronie producenta)

Przyjrzałem się dokładnie moim egzemplarzom i zapewniam, że nie są symetryczne. Asymetria jest bardzo mała, ale jest. Zresztą pisze o tym sam Seas na stronie produktu:

Two part front plate with smooth, slightly elliptical wave guide made from elastomer provide excellent high frequency response and dispersion.

Tak, o tym mówię. Tam, gdzie elipsa jest szersza, jest łagodniejszy profil. Na zdjęciu faktycznie tego nie widać.

Powrót