• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

!! Pytanie=>ALPHARD SW1003Z<=Pytanie !!

Reakcji
0
Zrobilem kolumne o wymiarach 56,5 x 41 x 39,5 cm (Wysokosc x Glebokosc x Szerokosc).Zakupilem do niej glosnik ALPHARD SW1003Z o srednicy 25cm glosnik niskotonowy SUB wszystkie dane o tym glosniku mozna znalezc pod tym adresem : http://www.alphard.pl/pdf/glosbas/sw1003z-se.pdf teraz zamontowalem go w tej kolumnie na samym srodku z poczatku w obudowie zamknietej pieknie wydawal dzwieki lecz troche bylo widac ze sie meczy ze potrzebuje powietrza typu BASS-REFLEX i zrobilem 2 wyloty powietrza u gory i na dole obydwa o srednicy 5,5 cm. do srodka tej obudowy wlozylem gabke o grubosci okolo 10 cm. Zauwazylem ze tym razem potrzebuje oddzielnego wzmacniacza tlyko nie wiem gdzie i jaki do nie go bedzie pasowac najlepiej. Takze zauwazylem ze ju teraz az tak bardzo nie oddycha przy obudowie BASS-REFLEX i teraz nei wiem co mam robic dalej... czy pozostawic go w tej obudowie czy zmnijeszyc ja czy tez zostawic czy zrobic obudowe zamknieta czy otwarta typu BASS-REFLEX czy zostawic ta gabke czy wyciagnac czy dokupic do nie go wzmacniacz tylko jaki? czy dodac tweet-erka do nie go? Co mam dalej z nim zrobic?!?Wybacz cie ze zadaje takie glupie pytania ale jestem poczatkowym konstruktorem i w tym momencie sie troszke pogubilem... :( Wiec PROSZE o jakies rady !! Z gory DZIEKUJE :P

Wybacz ale ja tez nie wiem co mam Ci napisac skoro sam nie wiesz czego chcesz.
To jest glosnik tylko i wylacznie do subwofera wiec zadny twiterek nie wchodzi w gre. A czy obudowe masz zamknieta czy bass-reflex to malo zmienia bo ten glosnik i w tekiej i takiej gra zalosnie. Bardziej jednak nadaje sie do zamknietej. Bass-0reflex jakbyc nie wiedzial trzeba odpowiednio nastroic a nie tylko wywiercic otwory. To jest glosnik samochodowy tylko i wylacznie do robienia buuuuuuu. Jakosci to on nie ma ale ma wyglad i tylko po to byl projektowany. Obudowa na jest za duza dla takiego glosnika ok 40litrow ale nie dwa razy wiecej.

Jedyne co Cie ratuje to obudowa closed ok 40l mocno tlumiona i naprawde mocny wzmacniacz ok200rms bo inaczej nic z tego glosnika nie bedzie... wiem bo sam go przestudiowalem, o B-r mozesz odrazu zapomniec bo gratak ze nawet zalosnie to zaladniepowiedziane... ale w closed i mocnym wzmaku jak sie troche wygrzeje to mozna go jako tako sluchac choc rewelacji niebedzie!zamien na serie cw i bedzie po klopocie!

SW1003Z + buda closed 40L + jak pisali 200W rms innego wyjścia niema.Ten głośnik jak podał irek jest stworzony do subwoofera

Powrót