• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie - amplituner + t.amp + subwoofer

Reakcji
0
Cześć,
mam pytanie związane z poprawnym ustawieniem sygnałów między amplitunerem a t.amp-em. Wykorzystuję t.Amp-a jako wzmacniacz subwoofera.
Podłączenie mam następujące:
Wyjście na aktywny subwoofer z amplitunera podłączyłem do wejścia t.Amp-a, dalej t.Amp działa w trybie mostek i zasila głośnik basowy. Owszem bas jest, ale.. nie mam nad nim kontroli/możliwości regulacji i niestety jeśli amplituner nie jest ustawiony wystarczająco głośno to na końcówce wydaje mi się, że pojawia się mało mocy bo można ustawić głośność na maksimum a głośnik wcale nie będzie grał głośno/mocno. Jak ustawię większą głośność po stronie amplitunera to i subwoofer-a mało nie rozerwie.

Czy dla lepszego efektu powinienem między wyjście z amplitunera a wejście końcówki mocy dodać mikser/korektor/przedwzmacniacz lub coś innego?

Czy dla lepszego efektu powinienem między wyjście z amplitunera a wejście końcówki mocy dodać mikser/korektor/przedwzmacniacz lub coś innego?
mikser/korektor/przedwzmacniacz Tylko przedwzmacniacz ma zadanie wzmocnić sygnał i ten trzeba tu zastosować. Żaden korektor czy mikser nie jest Ci potrzebny, bo te są zawarte w amplitunerze. Korektory mają wzmocnienie =1, a mikser jest mało praktyczny.
Choć pierwsze pytanie powinienem zadać o amplituner "model", jego ustawienia.

Sygnał podaję z amplitunera Panasonic SA-HE75.
Dźwięk ustawiony jest na 'Stereo' + subwoofer.
Ustawienia dla wyjścia na subwoofer w amplitunerze są ustawiane od wartości 1-19.

Powrót