• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie laika o autoCADa

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów, czy tak zrobiony "rysunek" w autoCADzie (oczywiście uzupełniony o wymiary) mogę oddać firmie zajmującej się obróbką metali? Ma to byś panel do subwoofera. Pytam, ponieważ z autoCADem nie miałem nigdy nic wspólnego, a nie chciałbym znów poświęcać czasu na naukę od podstaw.

Podejrzewam, że firma tnie laserem, a laser mają zapięty do kompa. W takiej sytuacji nic nie musisz wymiarować. Wysyłasz im plik w formacie .dxf (wybierasz taki format przy zapisywaniu pliku), piszesz z jakiego ma być materiału i tyle. Warunkiem jest przelicznik 1:1 wymiarów w milimetrach, czyli jak rysujesz bok długości 200, to będzie to wycięte jako 200mm.

Dokładnie tak. Dobrze by było gdybyś sprawdził przed wysyłką czy jest to zamknięty obrys. Inaczej niektóre wewnętrzne programy maszyn mają problem z odczytem. Może to sprawdzić np. zakreskowując. Jeżeli jest zamknięty obszar, dasz radę zakreskować.
Dodatkowo zapisując jako DXF, wybierz starszy format. Najlepiej 2000.

Tak z ciekawości zapytam, gdzie zlecasz,
ile za cięcie biorą,
jakiej grubości materiał,
z materiałem czy bez?

Z tym brakiem konieczności wymiarowania przy rysowaniu 1:1 to różnie bywa. Przy rysowaniu i otwieraniu w Autocadzie raczej nie ma ryzyka, ale czasem bywa tak, że ten rysunek gdzieś tam przeskaluje się przy otwieraniu w innych programach albo przy konwersji na inne formaty. Dobrze jest na rysunku wstawić jednak kilka wymiarów (np gabaryty zewnętrzne płytki w Twoim przypadku i średnica ze dwóch otworów) i rozbić je - a rozbić po to, aby nie zmieniały się wartości tych wymiarów przy ewentualnym skalowaniu.

Oczywiście jest tez łatwiejszy sposób - po prostu przy zlecaniu cięcia opisać gabaryty zewnętrzne płytki i wtedy pomyłka nam nie grozi, bo firma zapewne sprawdzi te wymiary przed przystąpieniem do cięcia ;)

Dziękuję za rady, które są kolejnym doświadczeniem. Kolega thomas pytał jaka firma i ile za cięcie biorą- otóż padłem przed chwilą z smiechu, ponieważ otrzymałem maila od firmy XXXXX, że mogą taki panel wykonać (blacha alu- 3mm grubości, wymiar 296x232), koszt to 200zł + VAT. Materiał mam swój, ale oni podali mi cenę z ich materiałem, bo tylko pytałem czy takie coś wykonają.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Brałem jakiś czas temu blachy stalowe 2 i 4 mm na 3 wzmacniacze (bez boków), prawie 20kg żelastwa - 250zł z przesyłką kurierem. W kilka dni się uwinęli. Teraz będę robił panel do suba i też do nich zagadam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zwykła czarna. Jutro odbieram z malowania proszkowego. Może się pochwalę :P

Dziękuję za rady, które są kolejnym doświadczeniem. Kolega thomas pytał jaka firma i ile za cięcie biorą- otóż padłem przed chwilą z smiechu, ponieważ otrzymałem maila od firmy DEMARKO, że mogą taki panel wykonać (blacha alu- 3mm grubości, wymiar 296x232), koszt to 200zł + VAT. Materiał mam swój, ale oni podali mi cenę z ich materiałem, bo tylko pytałem czy takie coś wykonają.

Powiem ci że rozrzut cenowy może być jeszcze większy. Najlepiej skorzystać z kogoś sprawdzonego, kolega Bebok dał dobry namiar. Można też dać ogłoszenie na cnc forum, kiedyś kupiłem tam blachę alu w dobrej cenie, za cięcie też nie wzięli dużo.

Przypominam, że wątek tyczy się autocada a nie polecaniu firm, który odpłatnie usługi wykonają.

Powrót