• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie na śniadanie (impedancja głośników)

Reakcji
0
Cześć wszystkim!

Piszę tutaj bo na innych forach zostałem absolutnie zlany a nie chcę uszkodzić wzmacniacza a Wasza wiedza jest 1000x większa niż moja :)

https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/reprosoustavy-regalove/1724-wharfedale-diamond-11-2

Czy ze screenów z tej recenzji na dole może ktoś wywnioskować jaka jest w końcu impedancja tych kolumienek bo producent podaje "8ohm compatible" a jak dla mnie wykres pokazuje, że im bliżej do 4ohm. Może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć?

Po prostu w następnym tygodniu przyjadą te głośniczki do mnie i chciałbym je użytkować przy odpowiednich ustawieniach we wzmacniaczu.

Thx from the mountain ;)

W zasadzie to można by powiedzieć, że są one mniej więcej 6-omowe. A jakie masz ustawienia we wzmacniaczu, skoro już o nich wspomniałeś?

Wzmacniacz to duże słowo. Te głośniki będą grały w 2 strefie (sypialnia) podłączone do Marantza NR1608 i doczytałem w instrukcji, że jeśli podłączam parę głośników mniej niż 8ohm to w ustawieniach amplitunera powinienem zmienić na 4 lub 6 (w zależności jakie głośniki podłączam) nawet jeśli reszta kolumn jest 8 ohm. Może bezpieczniej będzie ustawić 6ohm w sumie.

Powrót