• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie na temat impedancji kolumn i wzmacniacza

Reakcji
0
Mam wzmacniacz 8Ω a głośniki mają 3,2Ω. gdy podgłosze więcej niż pół skali wzmacniacz się wyłącza. Nie jestem pewien ale wzmacniacz ma jakieś zabezpieczenie do głośników. Czy da się zmienić impedancję w głośnikach?

na poczatek: :lol: :lol:

po jaka cholere podlaczasz glosniki o prawie 3x za malej impedancji dla tego wzmacniacza? i jeszcze sie dziwisz ze sie wylacza... :mrgreen: ciesz sie ze ma zabezpieczenie termiczne i jeszcze sie nie spalil!
domino123456 napisał:
Czy da się zmienić impedancję w głośnikach?
NIE

To co zrobić aby było dobrze?

[ Dodano: 2010-03-11, 08:56 ]
damiani napisał:
po jaka cholere podlaczasz glosniki o prawie 3x za malej impedancji dla tego wzmacniacza?
Podłaczam te głośniki bo je kupiłem razem ze wzmacniaczem. Innych kolumn niemam.

Jeśli to sprzedawca polecił ci taki zestaw to z nim pogadaj, może ci wymieni wzmacniacz albo głośniki, bo sprzedał ci zestaw niekompatybilny.

Jedyna możliwość podłączenia tego bezpiecznie to wstawienie mocnego rezystora 4R w szereg z głośnikiem, ale wtedy będzie się na nim odkładać połowa mocy ze wzmacniacza.

UWAGI MODERATORA
Prosze o czytanie regulaminu i nie tworzenie tematów o nic nie znaczącej nazwie "Wzmacniacz 8Ω." FORUM to nie smietnik.

Głośniki mają raczej 4ohm, 3,2ohma to pewnie ich rezystancja.
Możesz połączyć dwa głośniki szeregowo pod jeden kanał ale wtedy będziesz miał MONO.

domino123456 napisał:
Znalazłem w domu dwie kolumny aiwa 6Ω
jezeli bedziesz sluchal cicho to sie nadadza, nie radze szalec z glosnoscia bo z nowu Ci sie wzmak zagotuje

domino123456 napisał:
Da się podłączyć te głośniki 4Ω bez straty mocy?
podlacz do jenego kanalu szeregowo jedne kolumienki, a do drugiego szeregowo te aiwy i bedzie cacy :lol:

O i po pierwsze Dominik NIE ŚCIEMNIAJ że kolumny Aiwa znalazłeś.... :gdziem: Ty masz je od dawna...Mówiłem Ci że masz głośniki które mają za mało Ω .Podłącz nawet głośniki o 3 razy większej impedacji to się nic nie stanie.Mogęsię wymienić głośniczkami DAX 120W 4Ω ale ich moc rzeczywista z odsłuchu to max 20W,ale grają nawet dobrze.Pogadamy w pon w szkole.
Pozdro

Głośnik1234@@ chłopie ale ty jesteś bezczelny.
Sam zadajesz pytania na poziomie dziecka z przedszkola i dziwisz się ze nikt ci nie pomaga a teraz donosisz na kumpla który zadał takie samo idiotyczne pytanie :?: :mrgreen:

Jak dla mnie to ty całkiem bana powinieneś dostać bo strasznie zaniżasz poziom intelektualny forum.

Powrót