• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie na temat projektu na STX GDN17/80/4 SS

Reakcji
0
Witam. Zwracam się do was z zapytaniem na temat głośników STX GDN-17/80/4 SS. Dostałem 4 sztuki tego STX-a (w sumie dobry interes bo za darmo, a kolega chciał się ich pozbyć ). I teraz podstawowe pytanie jest do tego modelu głośnika jakaś zwrotnica żeby może jakiś tani projekt DIY zrobić . Znalazłem tu na forum taka jedna konstrukcje i całkiem fajnie wygląda, a akurat planowałem zakupu jakiegoś nagłośnienia do siostry do pokoju ale też czemu by samemu by tego nie zrobić i nabrać doświadczenia w budowaniu zestawów DIY. Oto ten projekt http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic746146.html.
Pozdrawiam

Ktoś mu robił zwrotnicę ale pod gównianą kopułkę ARV, warto wsadzić choćby PJ STX'a za 27zł. Gadaj z chłopakami, którzy projektują zwrotki, może któryś pomierzy albo na czuja poradzi zmianę żeby PJ'ka pasowała.

te kolumny sa i u nas na forum ale niestety nie ma do nich znanego mi projektu zwrotnicy :???:

Znalazłem taki schemat zwrotnicy. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/44b2934041331573.html I teraz jestem w kropce bo szczerze wolał bym lepszą kopułkę od tej ARV ale i tez siostra by nie narzekała ale sam fakt by mnie drażnił że to nie jest tak zrobione jak powinno być czyli lepsza kopułka. Jest może możliwość zamontowania innej kopułki i przerobienie zwrotnicy ??? czy jednak spróbować na tej ARV

za 27zł masz lepszego STX'a więc IMO warto zakręcić się nad przerobieniem zwrotki.

No wiem i z chęcią tak zrobię ale jest problem i taki niemały że ja nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i nawet bym nie wiedział od czego zacząć. I z tym problemem zwracam się do was :-) A mam jeszcze jedno pytanie czy przy długości i średnicy BR (150mm, 70mm) osiągnę strojenie 45Hz ????

TooShotr napisał:
Jest może możliwość zamontowania innej kopułki i przerobienie zwrotnicy ???
tam ciecie jest dosc standardowe wiec mozesz zaryzykowac
tylko tlumik zmien (na sluch)

TooShotr napisał:
A mam jeszcze jedno pytanie czy przy długości i średnicy BR (150mm, 70mm) osiągnę strojenie 45Hz ????
a w jakiej obudowie?

Obudowa by miała 27 litrów. Ogólnie to znalazłem drugi taki projekt na elektrodzie. Oto on http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic417179-0.html. Pawle a może mi tak w skrócie wytłumaczyć co to jest ten tłumik i na czym on polega i jak miał bym to zrobić ?? Przepraszam za moje pytania jestem laikiem w tych sprawach i nie mam zbytniego pojęcia na temat elektroniki :-) Pozdrawiam :-)

TooShotr napisał:
Pawle a może mi tak w skrócie wytłumaczyć co to jest ten tłumik i na czym on polega i jak miał bym to zrobić ??
to sa te rezystory na glosnik wysokotonowy i maja one za zadanie go przyciszyc do poziomu glosnosci niskotonowych
poprostu zmieniasz wartosc tak zeby zgrywaly sie wg ciebie najlepiej ;)

Aha. A czy na podanym zdjęciu zwrotnicy mógł byś powiedzieć jaki to element. Oto te zdjęciehttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d018cc0f7cfb545.html. A tak przykładowo do Pj-otki STX-a jaki tłumik zastosować żeby to w miarę dobrze zagrało?? :-) A możesz cos mi jeszcze napisać na temat tego strojenia czy ta długość BR jest odpowiednia co podałem wcześniej czy nie. Sorki Paweł że cie zadręczam głupimi pytaniami ale sam sobie z tym nie poradzę a nie zaszkodzi zapytać mądrych ludzi:-)

zwoje drutu (podobnie oznaczone na schemacie) to cewki
kondensatory to takie kolorowe kostki w plastikowej obudowie (czasami okragle)
na schematach oznaczone sa jako 2 rownolegle plytki
rezystory to albo kwadraciki albo "zygzaki" na schematach. w rzeczywistosci to tez takie kostki :P

lub mozesz tez poznac to po oznaczeniach
kondensatory to najczesniej uF (mikro farady)
cewki sa podawane w milihenrach - mH
a rezystory to ohmy czyli duza omega lub R
TooShotr napisał:
Obudowa by miała 27 litrów
TooShotr napisał:
taki tunel daje w tej obudowie strojenie na 46Hz wiec OK
nawet bym zmniejszyl obudowe do 25 litrow zeby podniejsc strojenie (za maly glosnik na takie niskie strojenie)

Aha to tak mniej więcej rozumiem. Tzn. że ten tłumik jest oznaczony na schemacie symbolem 4uF z tego co zrozumiałem ( jeśli się mylę to proszę mnie poprawić ) A tak przypuszczalnie to jaka może być wartość tłumika jeśli bym zastosował PJ

Hee dzięki za poprawienie mnie :-) To gdybym wymieniał te tłumik to mam kupować o większej wartość ?? A najlepsze jest w tym ze nie wiem jakiej one mają być. Tak żeby tłumic PJ to jakie się daje tak przypuszczalnie ??? Powiem tak sam nie dojdę do tego i dlatego strasznie dużo takich pytań zadaje żeby coś w końcu skumać :-)

W sumie to się nie dziwie tej odpowiedzi bo zadaje strasznie dużo bzdurnych pytań. Ale spoko. A tak na poważnie, czy ta ARV-ka gra naprawde Aż tak tragicznie czy jeszcze da się to wytrzymać ??

TooShotr napisał:
W sumie to się nie dziwie tej odpowiedzi bo zadaje strasznie dużo bzdurnych pytań. Ale spoko
nie o to chodzi. poprostu zanim bys doszedl do odpowiedniego efektu to by minelo troche czasu i kasy

TooShotr napisał:
A tak na poważnie, czy ta ARV-ka gra naprawde Aż tak tragicznie czy jeszcze da się to wytrzymać ??
wytrzymac to sie da. szczegolnie jak miales tylko plastikowe wieze.
ale napewno obecnie nie jest to godna uwagi propozycja - juz troche wiekowy jest

Hmmm doszedłem do takiego wniosku ze nic nie będę robił na tych głośnikach STX-a tylko spróbuje je sprzedać, a siostrze oddam swoje kolumny (2 x ARN150 – Vifa D27TG. Jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji) a sobie zrobię coś nowego w granicach budżetowych 800 złoty ale to nie jest jeszcze ostateczna odpowiedź. I tu znów zwracam się do was jaką konstrukcje byście polecili coś w stylu (podobna z wyglądu do tej z ARN bo bardzo mi się podoba taki układ) no i tez nie diametralnie tak drogiej. Pozdrawiam:-)

za takie pieniadze i MTM to kojazy mi sie tylko tonsil 2xGDN 13/50/9 + morel MDT29 - czyli "to sa borysa 4"

Całkiem ładnie to wygląda. A jak myślisz ładniej to zagra od tych ARn i Vify ??? I jak jest strojenie 50Hz to mogę zastosować tej samej wielkości Br co w ARN to tam takie same było strojenie i wymiary BR były takie 68x160 a jeśli nie to jakie ??? :-) W sumie to one wyjdą mniejsze niż te MTM co mam teraz, A tak do 1000 zloty co polecicie jeszcze ??

Powrót