• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o dobry subwoofer.

Reakcji
0
Witam kolegów z forum, przeszukałem chyba wszystkie konstrukcje subwooferów na forum i szczerze mówiąc żaden z nich szczególnie nie przykuł mojej uwagi, pomijam wygląd obudowy, wykończenie itp. Z góry zaznaczam, że chciałbym rozstać się z polskimi producentami, poszukuje subwoofera wyłącznie do muzyki, myślałem o przetworniku z gamy duńskich producentów, coś co grałoby bardzo dynamicznie, bez tzw "mulenia". Widziałem kilka projektów opartych o głośniki Peerless, ale wydawały mi się one jakoś "za proste", żadnych pochyleń ścian, żadnych przegród, załamań w środku. Posiadam dwa panele od Irka, 300W oraz 450W, zakupione dobrych kila lat temu, napędzały subwoofery własnych konstrukcji na Tonsilach, STXach i Teslach, ale jakoś ich brzmienie mnie nie zadowalało, pomimo zasumulowaniu wszystkiego w winisd, po prostu coś było nie tak ;-) Nie mam zamiaru żałować pieniędzy na głośnik, obudowę wykonałbym sam, panele są, tak więc proszę o propozycje, najlepiej gotowe projekty. Z góry dziękuję ;)

A jaki litraż maksymalny dasz radę upchnąć w pokoju i jeszcze na to patrzeć?

No kurczę... myślę, że rozmiarem bym się bardzo nie przejmował, ale nie chciałbym żeby to był jakiś kolos na pół pokoju, wg mnie optimum to jakieś 50-80l. Pokój mam 26m2.

Nie napisałeś do czego? Jaka muzyka? Kino?

Osobiście kupiłem visaton tiw200 450zł z wysyłką:
http://www.grelton.pl/page6.php

Gra po prostu lepiej, pod każdym względem od STX i innych pochodnych. Nisko schodzi w kinie i jest szybki w muzyce. Zobacz w linku charakterystykę zmierzoną.
Pierwsze co się rzuca w oczy to:
83 dB (1 W/1 m) 120W i 8ohm słabiutko, nie?
nie jak przy stx 91 dB 4ohm 500W, target klientów jest inny.

A tu projekt:
http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/subwoofer/sub_t2039/index.html
Ogólnie cała seria TIW jest dobra.

Do filmów to np. Dayton RSS315 zejście jest potężne, głębokie, jednak nie mulące, nie ma efektów dudnienia.
Ogólnie głośnik wart jest ceny z USA, czyli około 150$, bo polskiej z Polinka raczej bym za niego nie zapłacił.

Subwoofer miałby odtwarzać przede wszystkim muzykę, w zasadzie każdą z wykluczeniem "muzyki klasycznej", a delikatnym naciskiem na rocka i cięższe brzmienie. Gabaryty jak wspomniałem wyżej nie mają aż takiego znaczenia, mam dużo miejsca w pokoju, to wszystko zależy od konkretnego projektu. Widziałem ten proejkt Visatona i biorę go pod uwagę, choć liczyłem że może ktoś poleci projekt z duńskim przetwornikiem, zainteresowały mnie subwoofery na akustyku na Peerlessach, lecz ciężko dokopać się do konstrukcji obudowy, może jakiś Scan Speak?

Jeszcze nie ukończyłem projektu, ale na szybko skręciłem skrzynkę z płyt wiórowych dla SS 32W/4878T00, najpierw grał w OZ, świetnie wspierał szybkim basem kolumny, ale jednak zależało mi żeby w kinie też dawał radę bardzo niskim zejściem i dołożyłem dwie membrany bierne 30W/0/0, czysta potęga basu coś niesamowitego.

Prawdę mówiąc właśnie na tego typu odpowiedź czekałem, ten Revelator zainteresował mnie od początku, może jeszcze któryś z użytkowników forum miał styczność z w/w głośnikiem?

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post o 21:07 ----------

No myślę, że 2000zł na głośnik to max ;-)

Z ciekawości zapytam z jakimi kolumnami miałby ten subwoofer grać?

W internecie nic o tym głośniku tak naprawdę nie znajdziesz (no chyba, że to ja nic nie potrafię znaleźć), myślę, że cena dosyć skutecznie blokuję w szczególności, że większość kończy przygodę przy Peerless XXLS który jest znacznie tańszy, a w kinie podobno gra bardzo dobrze ew. głośniki TIW

Widziałem kilka projektów opartych o głośniki Peerless, ale wydawały mi się one jakoś "za proste", żadnych pochyleń ścian, żadnych przegród, załamań w środku.

A po co komplikowac cos co ma byc proste? Pochylone scianki w subie nic nie daja kolego. Liczy sie tylko sztywnosc obudowy i nic wiecej. Jak zrobisz scianki z bardzo grubego materialu, a obudowa bedzie kompaktowa, to nawet wzmocnienia beda niekonieczne.

Jeszcze nie ukończyłem projektu, ale na szybko skręciłem skrzynkę z płyt wiórowych dla SS 32W/4878T00, najpierw grał w OZ, świetnie wspierał szybkim basem kolumny, ale jednak zależało mi żeby w kinie też dawał radę bardzo niskim zejściem i dołożyłem dwie membrany bierne 30W/0/0, czysta potęga basu coś niesamowitego.

W ilu litrach się nim bawisz?

W ilu litrach się nim bawisz?
Najpierw ponad 100litrów (sprawdzenie wymiarów od strony wizualnej, wyszła katastrofa) poźniej 85litrów Teraz gra w skrzynce 65 litrów, zastanawiam się nad zmniejszeniem do 50 litrów wg symulacji istotnej różnicy nie ma a skrzynka zrobi się o 7,5 cm niższa. Jestem w trakcie remontu domu i konkretnie salonu w którym subwoofer ma grać, więc mam problem z odsłuchem w miejscu docelowym i mam problemy jak pchnąć projekt do przodu bo na razie się nic nie dzieje.

jak sa 2000 na glosnik wiec wartto kupic cos naprawde dobrego;)
pomysl ze SS + MB moim zdaniem spoko;)

Głośnik Scan Speak Revelator 32W-4878T00 wydaje się być fajnym rozwiązaniem, przy EBP=55, sugerują aby go zamontować w obudowie zamikniętej. Wstępnie nastawiam się właśnie na to rozwiązanie, kosztem kilku Hz wyżej otrzymujemy jednak lepszą odpowiedź impulsową, co wg mnie znacząco wpłynie na dynamikę basu.

jak do muzyki to mozna sie zainteresowac TIW300 visatona. nie jest tani, ale ci ktorzy go slyszeli sa zadowoleni

scana bym nie kupil w ciemno bez odsluchu. jedne serie mi leza, inne nie bardzo

a moze cos z USA? emimence ma kilka fajnych konstrukcji, JL audio moze? o ile lubisz taki rodzaj grania

Powrót