• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o głośnik Scan Speak D2608/913000

Reakcji
3
Witam forumowiczów.

Czy może mi ktoś powiedzieć, jaka jest polaryzacja tego głośnika ? Gdzie jest +, a gdzie - ?

Pytanie może banalne, ale nie znalazłem (chyba ze coś mi padło na oczy). Z góry dziękuje za podpowiedź.

Pozdrowionka.

Sprawdź bateryjką.
Gdy membrana się wysunie do przodu, to tam gdzie jest + baterii, tam jest + głośnika.

Dziękuję marian za pomoc.

Metoda mi znana. Mogę spróbować, ale czy wyczuje tak małe wychylenie pod palcem ? Myślałem bardziej o osobach, które popełniły projekty z tymi głośnikami (a jest ich trochę na diyaudio ) Tak byłoby pewnie i bezpiecznie.
Kiedyś, jak naprawiałem sobie spalone tonsilki, to luźne cewki wyskakiwały, bądź nie z magnesu i wiedziałem, jaka jest biegunowość. Tu głośnik nowy, kompletny...
W pdf-e scan speak nic nie znalazłem. Na obudowie raczej nie zauważyłem. Pozdro.

w HDS-ach z tego co pamiętam jest białe maźnięcie farbą na Plusie ... Albo inaczej jak trzymasz głośnik do góry nogami złączami do Siebie to po prawej stronie Plus

Ostatnia edycja:
Dziękuje kolegom za tak szybką pomoc

Sprawdziłem na innym głośniku seas. Bateryjka 1,5 volt. Bardzo dobrze widać. Dzięki i pozdrawiam.

PS

Swoją drogą dziwne, że producent nie nanosi takich danych ???

POPRAWKA. BYŁO ZAZNACZONE BIAŁĄ FARBĄ. TERAZ ZAUWAŻYŁEM. :angry: POZDRAWIAM

Ostatnia edycja:
W przypadku tego głośnika oba mają ten sam rozmiar.

- - - - - aktualizacja - - - - -

POPRAWKA. BYŁO ZAZNACZONE BIAŁĄ FARBĄ. TERAZ ZAUWAŻYŁEM.

Farba jest na plastikowym wyprowadzeniu konektorka.
Również dopiero teraz widzę (tyle że ja patrzę na zdjęcia w necie, a Ty miałeś go w ręce :p ).
No zdarza się ;)

Ostatnia edycja:
A ja mam pytanie gdzie u człekokształtnych jest prawa lub lewa półkula mózgowa? Jak to sprawdzić w XXI wieku ? Jedna jest odpowiedzialna za logikę ,a druga za abstrakcyjne myślenie .Jaką aplikacje w smartfonie należy mieć aby to wiedzieć?

Powrót