• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pytanie o głośnik w pewnej budowie

Reakcji
4
chcę zrobić takie przenośne pudło a w srodku wzmacniacz + akumulator 12V + głosnik

i tlyko potrzebne bedzie źródło syngału np mp3player.. taki bajer np: na wycieczki ;) gdzie nie ma prądu

ale nie wiem jaki głośnik zastosować... dwuch nie chcę do końca bo z dwoma bedzie grać ciszej i trzeba podgłaszać a to się równa szybsze zużycie akumulatora.

no i tu rodzi się pytanie:
jaki głosnik tu zastosować?
zastanawiałem się nad średnio tonowym i puścić na niego cały sygnał bez zwrotnicy... ewentualnie powyzej 10kHz moze bym obcioł...

aha mam takie pytanie:
są dwa głośniki:
jeden o średnicy 8cm
drugi ma 16cm
oba są średniotonowe i maja taki sam dBSPL
oba są 8 ohm i oba mają 30W... no w sumie są takie same tylko różnią się średnicą
na oba leci sygnał o takiej samej mocy... przyjmijmy 4W

który głośnik zagra głośnej?

bo nie wiem czy jest jakas różnica... ze np: te jest mniejszy to potrzebuje mniej prądu i głośniej zagra... a temten jest więszky i większego napiecia potrzebuje żeby zagrał z tak głośno jak ten mały
tamten jest mniejszy i mniej szego napięcia potrzebuje
a większy więcej...

jak to jest ?

teoretycznie zagraja tak samo glosno....

najlepiej daj jakas szerokopasmowke z duzym SPL
ARZ a jezeli niemasz miejsca to 2 ARX'y samochodowe
zasil to np TDA1554 lub podobnymi i bedzie wystarczajaco glosno...

od czego to aku?? od motocykla czy od np UPS'a??

El_liero napisał:
gdyby nie to że róznica w cenach jest równa minimalnie 2000zł
malucha w calkiem dobrym stanie kupisz za 100zl :razz:
albo popytaj to moze ktos za friko odda tak jak znajomy chce zrobic :mrgreen:

Poczytaj na stronie głównej artykuły (dowiesz sie o parametrach)

Imho głosnik całkiem niezły jak na taki "wynalazek wycieczkowy" policz dla niego obudowe w winISD (poten dodaj z 5 litrów na wzmacniacz i akku) i do dzieła :]

A co do basu to nie bedzie jakis mega wypas ale bedzie napewno lepszy niż z jakiegoś radia czy cus :wink:

Załączniki

aha jeszcze jedno pytanie:

z tego wszystkiego wyjdzie zestaw mono niestety?

bo jak tak patrzę na te schematy to wszystkie są mono a, nawet jesli to czy mogę podłaczyć L kanał i P kanał do jednego głosnika?
złaczą się za scalakiem

weźmy pod uwagę np: ukłąd uPC1280V
w srodku sa zaimpletowane Amplifier 1 i 2... mogę do 1 podłaczyć L kanał a do 2 Prawy i potem oba kanały na głośnik puścić?

przecież nie ma takiego

:D

heeheh

[ Dodano: 2007-01-24, 11:52 ]
jeszcze jedny pytanie:
3000mAh = 3Ah ?

[ Dodano: 2007-01-24, 11:53 ]
czyli jak akumulator ma 3Ah i podłączymy do niego urządzenie, które pobiera 100mAh to wszystko bedzie działać przez 30 godzin ?

El_liero napisał:
Te wszystkie trazystory co mi proponujecie to są do wzmaczniaczy samochodowych... i drogie w sumie...
te SCALAKI wcale nie sa drogie. wzmacniacz na TDA1554 zlozysz w calosci za nie wiecej niz 20zl (jak masz jakies elementy w domu to taniej)
El_liero napisał:
bo jak tak patrzę na te schematy to wszystkie są mono
a ten ma 4 kanaly ktore mostkujesz w 2 po ok 20W czyli tyle samo co radio samochodowe imasz stereo
do TDA1554 podlaczas min 5 elementow - wiecej jak chcesz opoznione zalaczanie itp

patyk napisał:
Skołuj dwucewkowy głośnik
El_liero napisał:
przecież nie ma takiego
jest ale niema go tutaj w ofercie. Tesle z numerkami 09 sa 2 cewkowe.

1 pytanie:
3000mAh = 3Ah ?

2 pytanie:
czyli jak akumulator ma 3Ah i podłączymy do niego urządzenie, które pobiera 100mAh to wszystko bedzie działać przez 30 godzin ?

Powrót