• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o głośniki piezo

Reakcji
0
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych (czyt. mających większe doświadczenie niż zerowe) konstruktorów: wyczytałem, że z uwagi na fakt, iż piezoelektryk zachowuje się jak kondensator, nie trzeba go podłączać przez zwrotnicę. Czy to prawda?

A czy można go zastosować w kolumnie estradowej (amatorskiej:)) razem z jakimś głośnikiem szerokopasmowym estradowym, zamiast głośnika wysoko tonowego tubowego? Czy lepiej zmajstrować/zakupić jakąś prostą zwrotnicę i podłączyć normalny wysokotonowy?

Dobry piezak kosztuje tyle że lepiej , taniej i prościej będzie kupić neodymową tubke od stxa :)

Paszkvill napisał:
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych (czyt. mających większe doświadczenie niż zerowe) konstruktorów: wyczytałem, że z uwagi na fakt, iż piezoelektryk zachowuje się jak kondensator, nie trzeba go podłączać przez zwrotnicę. Czy to prawda?
tak, a "ścisza" się go nie przy pomocy rezystora, a kondensatora, o czym wielu zapomina :)
Piezak filtruje się sam.

Powrót