• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pytanie o kit AVT890

Reakcji
0
mam pytanie czy w kicie tym można wymienić tranzystory na jakiejs mocniejsze bez innych zmian konstrukcyjnych (chcialbym zachowac jak najwięcej z tegi kitu jak wiadomo koszty)
2. jakie astosowac tranzystory, aby otrzymać moc 150 W (mostkowanie odpada bo chcę miec 2 kanaly, a nie jeden)

dolożyłem schemat

Załączniki

• bez_nazwy1a.gif
    bez_nazwy1a.gif
    10.4 KB · Wyświetleń: 0
znam na pamiec sporo kitow, czesci jestem autorem ale tego nie pamietam. Moze jestem juz za stary a moze to ty powinienes przedstwic jakis schemat.
Zwiekszenie mocy wzmacniacza wiaze sie przede wszystkim z podniesieniem napiecia zasilania. Aby osiagnac 150W/4omach potrzebny jest zasilacz dajacy ponad +-60V czego uklad moze nie wytrzymac. Taka moc mozna uzyskac z jednej pary dopbtych tranzystorow bipolarnych a poniewaz sa tam mosfety to potrzebne sa dwie pary. Na jedej parze IRFP240/9240 mozna sprobowac uzyskac 120W.

Święty zapomnij że uruchomisz ten układ.Wiele ludzi sie na niego nacieło i żaden niedał rady.

I ja go jakiś czas temu zrobiłem na irf530 irf9530. Strasznie pierdział. Dźwiek mi się poprawiał jak prąd spoczynkowy ustawiałem w amperach.
Projekt zarzuciłem :oP

Generalnie ten uklad to klasyczna koncowka mocy. Zamiast Q3 powinien byc przynajmniej BD139 albo BF457,8,9 Zamiast Q1,Q2 lepiej dac BC556 i mozna wtedy smialo zasilanie zwiekszyc do +-50V. Nie wiem po jakiego grzyba jest R6 ja bym go wywalil. Przydaloby sie tez nieco ustabilizowac prad pary wejsciowej dajac zenerke rownolegle do C3 i dobrac odpowiednio R3,R12.

irek, kuźwa chłopie!Czemu ty sie tak marnujesz?Masz łeb to go wykorzystaj!
Podziwiam Cie i szanuje.I szczęścia życze w tym zapowietrzonym kraju,ech...

Muszę powiedzieć ze to był mój pierwszy wzmak mocy wiekszej niż 15W i ruszył od starzału, i dzwięk też miał spoko, troszke wysokich mu brakowało ale pozatym, ok,
polecam.

Pozdrwaim!

umberto napisał:
irek, kuźwa chłopie!Czemu ty sie tak marnujesz?Masz łeb to go wykorzystaj!
Podziwiam Cie i szanuje.I szczęścia życze w tym zapowietrzonym kraju,ech...
irek to wymiatacz :)...kurcze mam jego numer komorce.
Czekam na jego mocny wzmacniacz bo tda nie dje rady sls12 :)

Powrót