• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o konstrukcje full range

Reakcji
2
Witam wszystkich,
ostatnio dopada mnie chandra na właśnie takie konstrukcje, jedno głośnikowe,
wąskie słupki, ale nasuwa się pytanie,
jaki dźwięk leci z takich małych przetworników jak np Tang Band 3", 4",
czy mógłby mi ktoś przybliżyć ten temat.
Z not katalogowych wynika, że mają małą moc, i pasmo nie ciekawe chyba i dość sporą cenę,
jak to wygląda w praktyce, moc jaką ja posiadam do dyspozycji to 45W/ch

Tang Band W3-881SJ 3"
Tang Band W3-315E 3"

i chyba coś tam jeszcze już nie pamiętam,
ale czy jest sens wogóle robić coś takiego, jak takie konstrukcje 1-way?

Jest u nas na forum w gotowych konstrukcjach kilka takich konstrukcji.
Jedna jest nawet na tl.
Popatrz i poczytaj.

Zainteresuj sie tang band w3-1364sa

no właśnie szukałem w tlce coś. ale nie mogę znaleźć;/ale w dalszym ciągu nie wiem,
czy jest sens robic 1 -way, nie wiem jaka to ma efektywność no i wrażenia z odsłuchu

Efektywność raczej słaba
I jeszcze ten wąski słupek
Realnie 82-85dB

Ale te 45W to jest moc wystarczająca do występowania tego

Mam w3-315d w swoich zbiorach
Nawet przyjemny glosnik ale używany przezemnie jako sredniotonowy
Żeby grał jako full trzeba by inaczej do niego podejść

---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post o 11:26 ----------

Nawet Dolphin ma aktualnie w czasie budowy cos podobnego na fostexie

Male głośniki szerokopasmowe są świetne do kolumienek małych , biurkowych, czy bliskiego pola,
Do kolumn mających wypełnić dźwiękiem większy pokój można to zrobić jak w audium http://www.audium.net/
Mam na TB w3 665 takie małe biurkowce i jest dobrze. Aktualnie testuje TB w6 1916 , jest świetny , dla typowego miłośnika szerokopasmowców w zupełności by wystarczył bez dodatkowego głośnika wysokotonowego , ja jestem przyzwyczajony do dobrych wysokotonowców i na pewno dodam wstęgę w 1 rzędzie między 10khz a 5 khz i wsparcie głośnikiem basowym z MB od dołu w wąskiej kolumnie. Wiem że inni woleliby włożyć go w tubę czy ew. basreflex .
Na stronie TB jest gotowy projekt obudowy do niego - Back Horn Design For W6-1916 Full Range
http://oaudio.de/Loudspeaker-driver...6::773.html?XTCsid=ai5p6snsr6mlpa5crdp33v2pg1
Biorąc pod uwagę prawa fizyki i możliwości tego w6 , mniejsze np w3 z tej serii będzie świetnym wyborem do kolumny typu audium albo małych biurkowców.
http://www.tb-speaker.com/detail/1230_04/w3-1878.htm

Ostatnia edycja:
a CUBE AUDIO F155? nie wiem ile teraz kosztuja, ale glosniki bardzo dobre i prawie pelnopasmowe (braki na basie a nie na gorze)
w ogloszeniach jest model F180 ktory basem juz gra ;) (podobno, tego modelu nie mialem)

No ale w tym momencie przełożenie kasa-jakość słychać
Nie przypadkiem dobry sprzęt jest droższy
Oczywiście nie jest to regula

---------- Post dodany o 13:35 ---------- Poprzedni post o 13:34 ----------

lklukasz powiedz do tych 145 warto by dodać wstege na wysokie??
Nie widze najmniejszego sensu

ja jestem przyzwyczajony do dobrych wysokotonowców i na pewno dodam wstęgę w 1 rzędzie między 10khz a 5 khz i wsparcie głośnikiem basowym z MB od dołu w wąskiej kolumnie.

Daj sobie spokoj z takim wspomaganiem basu, bo wydasz hajs, stracisz czas, a i tak nie zagra.

---------- Post dodany o 00:32 ---------- Poprzedni post o 00:31 ----------

a co by się nadało najlepiej na tl'ke?

Nic, chyba ze MLTL. Szerokopasmowiec i typowa TL, to nie jest dobre polaczenie, nie jesli chcemy miec z tego bas.

Szerokopasmowiec i typowa TL, to nie jest dobre polaczenie, nie jesli chcemy miec z tego bas.

Wiesz, jak na pokoj 9m2 to i creative T5400 basem miota, a za duzo to ja nie oczekuje od tej konstrukcji
poza tym co to jest te MLTL czym sie rozni od zwyklej tl'ki?

---------------------------

A co powiecie o tym W 100 S - 8 Ohm + mission (wiem, ze to nie to samo co dolphina)

---------- Post dodany o 08:16 ---------- Poprzedni post o 06:55 ----------

chyba, ze jakies inne propozycje na 3" lub 4" fullrange lub 2 way (z missonem bo juz je mam)

Ostatnia edycja:
Powrót