• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pytanie o ne5534

Reakcji
0
czy ktoś wie może czy należy coś podłączyć pod wejścia BALANCE; COMP/BAL i COMP w ne5534?? jedyne co doczytałem w nocie, to to że włączenie pojemności pomiędzy comp a comp/bal poprawia właściwości częstotliwościowe, ale jaką pojemność podłączyć ?? jakieś sprawdzone wartości ??

pozdr

ps. balance chyba służy do regulacji napięcia niezrównoważenia, ale jak to się dokładnie podłączą i kalibruje ??

wszystko masz w nocie katalogowej. Pojemnosc kompensujaca dobiera sie do zalozonego wzmocnienia i wymaganej szerokosci pasma. Regulacja napiecia niezrownowazenia jest potzrebna gdy opamp pracuje na duzym wzmocnieniu stalopradowym. Jak na razie nie napisales do czego sluzy ten opamp.

faktycznie nie podałem układu, przepraszam to z rozpedu, opamp pracuje w tym układzie http://headwize.com/projects/showfile.php?file=jorgen1_prj.htm , czyli wzmacniacz pracuje w zwykłej konfiguracji nieodwracającej(global feedback na tym rez 3,3k), chyba że się mylę, nowłasnie przeglądałem notę i nie mogłem znaleźć, dopiero jak znalazłem notę z przykładowymi aplikacjami to tam w aplikacji audio było 22p i takie u siebie narazie wpakowałem, co do kompensacji nap niezrównoważenie, to poprostu chciałem skorzystać ze wszystkich dobroci jakimi dysponuje ten wzmacniacz i sprawdzić czy regulacja daje jakies zmiany dźwiękowe ;) w sumie tak tylko w celach edukacyjnych, a swoją drogą dlaczego stosuje sie kompensację przy duzym wzmocnieniu stałoprądowym ?? przecież napięcie to wyraża niesymetrię wejść wzmacniacza, i jeżeli miałby byc użyty np jakims układzie pomiarowym to istotna była by dokładność bez względu na wzmocnienie..tak sobie tylko głośno myśle, popraw mnie jeżli nie mam racji

ta kompensacja to nic innego jak regulacja napiecia stalego na wyjsciu.

no fakt, racja :) jeszcze jedno pytanie, co dokładnie robi ta część układu która jest wspólna dla obu kanałów ?? reguluje pkt pracy tych tr wyjściowych ??

jaka czesc wspolna? Przeciez ne5534 to pojedynczy wzmacniacz operacyjny. ne5532 jest podwujny i juz nie ma wyprowadzonej kompensacji i offsetu.

irek napisał:
jaka czesc wspolna?

a spojrzałes na schemat z poprzedniego posta ?? :) na schemacie calego wzmaka jest wspolna czesc z tym bd135, steruje tymi dwoma bc639, wraz ze zmianami temp na radiatorze przesuwa pkt pracy obu tr wyjsciowych, ale pewnosci nie mam, ale spoko juz nie ważne :) uklad dziala i gra calkiem przyjemnie, bardzo neutralnie

myslalem ze chodzi Ci o czesc wspolna w opampie.
Jesli chodzi o ten uklad wzmacniazca to czesc wspolna jest do polaryzacji zrodla pradowego i owszem jest tam kompensacja termiczna.
Wzmacniacz nie ma zadnej kompensacji czestotliwosciowej i trudno powiedziec jak sie zachowa z NE. Dobrze by bylo zobaczyc jego odpowiedz na przebieg prostokatny zeby ocenic czy nie ma tendencji do wzbudzania.

Powrót