• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pytanie odnośnie obudowy zamkniętej

Reakcji
0
sprawa jak w temacie
czy kształt obudowy majakeś znaczenie czy ważny jest tylko litrarz mam głośnik tonsil gdn 16/15 i ni jak nie mogę znależć żadnych parametrów do nich przeczytałem na forum:
jak masz mało danych lub ich nie masz to włóż w obudowe zamkniętą

chyba na elektrodzie czytałem że w jakiejś mądrej książce napisali że potrzeb na te głośniki 12 l opcje są różne 20x20x30 cm lub 17x17x41cm mógłbym wymyślać całą noc
pytanie jest takie czy ta obudowa ma mi się podobać cz są jakieś określone zasady w dobieraniu wymiarów dziękuję za pomoc

czy uzyles opcji szukaj? conajmniej kilka razy ktos juz o tym pisał.
pozatym pomysl logicznie.

tak, jest kilka okreslonych zasad. m.in. kolumna powinna byc mozliwie waska, aby uzyskac jak najlepsze stereo. glosniki powinny byc maksymalnie do siebie zblizone, itp..., itd...

maiałem te głosniki w oryginalnych tonsilowskich obudowach jak chcesz to moge Ci podac wymiary i gróbośc płyty

Re: pytanie odnośnie obudowy zamkniętej

kubasinski11 napisał:
U mnie 16/15 (gra razem z gdwk 9/40) siedzi w ~8 litrach netto, obudowa BR @ 50Hz, dosyć mocno tłumiona (przy zbyt małym wytłumieniu efekt dudnienia). W stosunku do zamkniętej schodzi kawałek niżej.
Ogólnie chodzi o odpowiednią objętość obudowy, kształty też mają jakieś znaczenie (takie jak pochylona ścianka, ścięcia - ale to musisz mieć zestaw pomiarowy, żeby zmierzyć ich wpływ na ch-kę zestawu).

mam cału komplet tzn gdwk +gdn+ zwrotnicę orginału tonsil dostałem tak od kolesia no i potrzebuję skrzynkę do tego
do rzymo i NikoN możecie mi zostawć na forum swoje wymiary dzięki

Moje siedzą w zamkniętej obudowie razem z syczkiem Tonsil GDW 9/15/6.
płyta ma gróbość 12mm w srodku ładnie wytłumione gąbką.
Zewnętrzne wymiary
Szerokość: 197 mm
Wysokość: 187 mm
Głebokość: 337 mm

Aha przednia ścianka jest wpuszczona 5 mm w głąb obudowy.
Pozdro
Ciesze sie ze mogłem pomóc :wink:

mam jeszcze jedno pytanko czy elementy swrotnicu grzeję sie pocno ????moja budowo musi być mocno wypchana gąbką i niewiej czy mogę sobie zwrotnicę włożyć w gąbkę ?? pozrawiam

śpieszyłem się do piwnicy żeby zacząć sklejać pierwszą obudowę i tak jakoś wyszło :)

[ Dodano: 2007-01-07, 13:51 ]
mam jeszcze jedn pytanie do dyspocycji mam jeszcze jeden głośik gdn 25/40/1 może by coś z niego wymyślić ale na pewno pprzynajmniej na razie to mysi być konstrukcja pasywna bo kasy brak na wzmacniacz a z tym więże się klejnu problem mój wzmacniacz nie ma wyjścia na suba wiąć trzeba by było go jakoś wydzielić sygnał do suba

Powrót