• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pytanie odnosnie power mixera

Reakcji
0
ma taki maly power mixer. mam problem w podlaczeniu go. poniewaz z wtyczki zasilajacej wychodza dwa kable (zapewne + i -) i we wzmacniaczu mam jedno wejscie głośnikowe minu i 3 wejscia + z tym ze przy jednym plusie jes napis 8ohm/60w przy drugim 30v/60w i przy 3 100v/60w mam pytanie jak podłaczyc te kable z wtyczki do wzmacniacza. bo nie zaleznie czy podlacze pod 30v/60w czy pod 100v/60w to strasznie buczy. prosil bym o pomoc gdyz spotkalem sie z czyms takim pierwszy raz i niebardzo wiem co zrobic

Sprawa jest taka. Po pierwsze Power mixer to zintegrowany mixer ze wzmacniaczem czyli Ciebie podłączenie mixera do końcwki mocy nie obchodzi. Do mixera podłączasz źródła czyli mikrofony itp. a co do wyjść końcówek mocy to ależy jakie masz kolumny. Zasiska masy jest wspólny niezależnie od tego gdzie podłączysz +. jełsi masz kolumny 4ohm to podłączasz pod 4 ohm, jełsi 8 to pod 8 a trzecie wyjście ma 110V. Radze sięgo niedotykać. Używa się go do wysyłania sygnału na bardzo dalekie odległości a kolumna przyjmująca takowy sygnał 110V musi miec w sobie specjalny transformator który obniży to napięcie. Chodzi o uniknięcie strat. Wg. mnie optymalne będzie podłaczenie kolumn pod zaciski 8 ohm :) Pozdrawiam

kolumny wrzycasz pomiędzy wyjście minus a 8R/60W.
30,100V/60W to wyjścia na linię nagłaśniającą (kolumny z transformatorami i długie kable)

"mam problem w podlaczeniu go. poniewaz z wtyczki zasilajacej wychodza dwa kable (zapewne + i -)"
dwa kable mogą być do 230V, ale mogą być do jakiegokolwiek innego napięcia np dc24V.

" mam pytanie jak podłaczyc te kable z wtyczki do wzmacniacza. bo nie zaleznie czy podlacze pod 30v/60w czy pod 100v/60w to strasznie buczy"
podłączałeś tam 230V????

Powrót