• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanko o głosnik / subwoofer ....

Reakcji
0
Hej
Mam pytanko. Otóz ostatnio kupiłem, taki subwoofer SinusLive C250. Chciałem go sprawdzić w domu i podłączyłem pod starą i słabą wieżę. Efekt taki że muzyka jest bardzo cicho słuszana i jak sie podgłosni to dźwięk jest zniekształcony. W związku z tym chciałem sie spytać czy efekt taki może być spowodowany przez to, że podłączałem pod starą wierzę. A poi podłączeniu pod wzmacniacz (100W RMS taki jak jest zalecany w opisie na przednim panelu) to wszystko może byc ok > Czy to świadczy jednoznacznie o tym, że głosnik jest uszkodzony ? Chciałem się tez spytać dlaczego zarówno na głosniku, na schemacie z przodu itp sa podłączenia tak jakby dwóch kanałów....skoro jest tylko jeden głosnik ? Nawet na schemacie jest pokazane że ze wzmacniacza nalezy podłączyć kanał prawy i lewy. Dlaczego ?

Shot at 2007-06-29

Musisz podlaczyc oba, bo jak dobrze widze to to bydle jest 2 cewkowe.

primo - podlacz obie cewki! to jest glosnik 2 cewkowy i pokazuje swoje mozliwosci tylko i wylacznie po podlaczeniu obu cewek
secundo - zdaza sie tak ze jezeli mocny glosnik zasilisz za mala moca to zagra zupelnie inaczej niz powinien.

I jesli po podlaczeniu dzwieku nie bedzie, to znaczy ze fazy na cewkach sa odwrotnie w kazdej parze :)

Hej.
Dzis podłączyłem głosnik pod wzmacniacz Magnat Classic 100. Podłączałem go i równolegle i szeregowo. W sumie to nadal lipa. Praktycznie nie gra...a jak gra to cicho i niewyraźnie. Czasami np raz gra a raz przestaje i tak na zmiane co 2-3 sekundy. Wiec raczej głosnik do wyrzucenia no nie ?

Tak podlączyłem napewno dobrze bo podłączałem sam głosnik wyjety z obudowy i tam przy każdym kabelku był "+" lub "-" . Ale podejżewam, że wcześniej, na obudowie tam gdzie są te wtyczki do kabli i plastik z oznaczeniami plus i minus...to chyba był odwrotnie załozony.....i ktos wczesniej mógł poprostu sie tym zasugerować i źle podłączył...... :(

podlacz kazda cewke osobno i zobacz czy wogole gra. jezeli gra na obu cewkach to jest sprawny

No własnie jakbym nie podłączał to gra tak samo...tzn cicho i niewyraźnie...czasami raz grea raz nie i charczy....

llxtomxll, cz po podlaczeniu kazdej cewki osobno glosnik gra?? jezeli tak to podlacz obie cewki naraz (np + z obu i - polacz razem) do wzmacniacza

Czy podłączam razem, zy osobno, czy szeregowo czy równolegle...to efekt jest praktycznie taki sam...gra bardzo cicho i niewyraźnie (charczy itp)....

OK...sprawdziłem już. Po ustawieniu miernika na zakres "200" ...na jednej cewce pokazuje "02,4" a na drugiej "02,2" ..... czyli chyba nie za dobrze ? :-(

Powrót