• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Quadral Dauphin MKII - odświeżenie i odtworzenie bass reflexu

Reakcji
0
W skrócie jak w tytule. Udało mi się kupić Dauphiny za grosze, ale brakuje w nich tuneli od bass reflexu.
Udało mi się skontaktować z człowiekiem, który takie kolumny posiada i podał mi wymiary tunelu - 8,5cm długości
6,5 średnica wewnątrz tunelu. Średnica otworu na port to 7,2 cm. Mam problem ze znalezieniem tunelu
idealnie na wymiar, szczególnie średnicą. Często też tunele zwężają się ku końcowi, a tak w oryginale nie było.

Pytania są następujące - czy mocno zmieni/pogorszy oryginalne brzmienie zastosowanie zwężającego się tunelu BR?
Zakładam że średnica przy ściance obudowy i długość byłyby zgodne z oryginalnymi wymiarami.

Może jest jakiś sklep, gdzie jest dostępna większa paleta rozmiarów portów BR?

Jaki wpływ będzie miało zastosowanie np. tunelu o 0,5cm (czyli mniej więcej 6%) krótszego? Czysto teoretycznie.

I jeszcze druga sprawa, nie chciałem zakładać oddzielnego wątku, okleina MDFu odchodzi na skosach frontów
i to niemal idealnie do linii załamania. Nie ma też śladów kleju ani zgrubień, dlatego stwierdziłem że spróbuje to przykleić
z powrotem. Jakiego kleju użyć do tego celu?

Z góry dzięki za pomoc, później wrzucę jakieś zdjęcia.

A i jeszcze przy okazji, ktoś wie coś więcej/ma jakieś materiały o starych seriach Quadrala? Interesuje mnie w zasadzie wszystko
co się da, ale w szczególności info o seriach Phonologue i Sonologue, bo wiem że były tam jakieś dziwne roszady.

Ostatnia edycja:
Wstaw jak najbliższy tunel, najlepiej trochę dłuższy żebyś mógł go skrócić.
Zrób sobie pomiary impedancji, np. programem LIMP. Wystarczy ci do tego kawałek kabla, rezystor i darmowa wersja programu. Tu masz krótki tutorial jak sobie zrobić jig-a pomiarowego:
https://sites.google.com/site/amateuraudio/projects-1/arta-limp-and-or-room-eq-wizard-impedance-jig
Jeśli się okaże że tunel za długi to go możesz ksrócić i tak do skutku.

Okleina jaka, fornir? Okleina? Wstaw fotę tego narożnika, ktoś coś podpowie.

Najlepszy tunel jaki znalazłem to takie coś:
http://www.elzet.com.pl/p-ag-1777-r...56/1129?SSID=768566eb39a77f98bb1abbad768a4065

Powinien na styk wejść, a już na pewno jak trochę go dopasuję. Oczywiście będę musiał sporo skrócić,
ale średnica będzie oscylować blisko 6,5cm.

Zanim przyjdzie to postaram sobie zrobić tego jig-a.

Okleina na froncie syntetyczna, na zdjęciu będzie widać.
Zastanawiam się czy tego po prostu nie odciąć i nakleić świeże
pionowe paski jakiejś okleiny winylowej.

Te odstające okleiny przyklejaj na butapren, jeśli uda ci się kulturalnie tak, żeby to ładnie zamaskować. Chociaż mam wątpliwości. Alternatywnie możesz całe skrzynki ofornirować na nowo

Nie chciałbym fornirować, bo mam trochę fioła na punkcie "jak wyszło z fabryki".
Z drugiej strony na jednym odstającym pasku są małe ubytki i to będzie widoczne,
w dodatku okleina jest miejscami pogięta. Najchętniej wymieniłbym te fragmenty
na identyczną okleinę, albo nakleił drugą warstwę na wierzch.

To zacznij od znalezienia okleiny. Nie wiem czy to jest proste. Jeśli tak to lepiej zedrzyj starą w całości i przeszlifuj ładnie, bo pod okleinami strasznie widać wszelkie nierówności.

Powrót