• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rada w kwestii efektywnosci:)

• Autor wątku Autor wątku Kwas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam porównalem sobie dwa interesujace mnie glosniczki i chcialem sie zapytac was ktory z nich ma lepsza wedlug was efektywnosc(zejscie) jak kto woli ktory jest lepszy :) KOLOR ZNACZY SIE :)

efektywnosc a zejscie to 2 rozne rzeczy...
nize teoretycznie powinien zejsc ten bialy, ale powiedz co to za glosniki....

No wlasnie nizej powinien zejsc bialy a zolty ma gladsza charakterystyke.... Co to za glosniki?:) Nie jestem w stanie powiedziec bo niepisze na pudełkach:) Dostalem dwa do sprawdzenia i sa tylko na nich dane TS;)

ktora tak wlasciwie malo nam mówi bo niejest to impuls tylko opoznienie grupowe,i jest to gdzies wytlumaczone na forum.

Widzę, że jeszcze dużo osób myli, to co kreśli WinISD (i inne symulatory) z charakterystyką głośnika. Te linie pokazują trend jaki charakterysytka przyjmie a nie samą charakterystyke.

Tasior: jesli GD siega 30ms to mimo wszystko dobrze nie zagra (chyba ze mamy kompletnie wyssane parametry z palca)... ;)

ja niemowie ze czym wiecej tym lepiej,ja mówie ze GD to niejest impuls ,i niezawsze pokazuje prawde.

Caleb, jeśli wykres GD (group dealy - opóźnienie grupowe) jest pozbawiony drastycznych pików to jego położenie na wysokości 30ms nic w zasadzie nie burzy - proponuję dokładnie przeczytać wątek o group delay i zapamiętać raz na zawsze, że na tym wykresie istotne są ekstrema lokalne. Bez obejrzenia wykresu uprawiasz wróżenie ;)

[ Dodano: 2007-03-06, 18:56 ]
Tasior napisał:
GD to niejest impuls ,i niezawsze pokazuje prawde
Fakt ! GD to nie impuls, ale wbrew temu co napisałeś ten wykres zawsze pokazuje prawdę pod warunkiem świadomości jak należy go interpretować ;)

Q: to pokaz jakis glosnik ktory popularnie nie muli w konkretnej obudowie, a w symulacji bedzie mial pik do 30ms. ja jeszcze sie z takim nie spotkalem. nawet jesli nei bedzie za bardzo mulil w takiej obudowei to bedzie mocno targalo membrana...

tak w ogole to moja wypowiedz dotyczyla wykresow co podal autor - tam nie bedzie pikow tylko raczej szerokopasmowe podbicie GD - niech pokaze to sami zobaczycie...

Langusta: a czy ja cos wspominalem o impulsie?
Quester: faktycznie, zle przeczytalem. chcialbym jednak teori popartej praktyka, bo zgodnie z tym co piszesz to np taki gdn-27-150 w 55@30 zagra swietnie...

Caleb, znów się mylisz :)
Swoje uwagi sformułowałem mając na uwadze jedynie GD - zupełnie pominąłem kwestię PR (Pulse Response - odpowiedź impulsowa). Moim celem było uświadomienie, że parametr GD nie ma w zasadzie nic wspólnego z "szybkością" przetwornika, a jedynie w sposób bezpośredni definiuje zniekształcenia, a pośrednio przebieg fazowy (po całce) - czyli również niezmiernie ważny parametr.
Reasumując: przetwornik o zupełnie płaskim wykresie GD może "mulić" okrutnie jeśli PR ma tragiczny. Wówczas mamy do czynienia ze zniekształceniami na skutek długiej odpowiedzi impulsowej. Z drugiej strony przetwornik o bardzo dobrym PR może odtwarzać sygnał ze sporymi zniekształceniami jeśli na wykresie GD pojawi się drastyczny pik. Mówiąc krótko przedstawiłem kolejny dowód na tezę, że akustyka to sztuka kompromisu.

a wezmy pod lupe BSW124II. Zalecana dla niego obudowa przez strone ravixaudio, gdzie mozna go kupic to 50@40. Po wprowadzeniu tych danych do symulatora otrzymujemy ogromny pik w GD az do 18ms. Czy to znaczy, ze glosnik masakrycznie znieksztalca w tej obudowie?
p.s. nie wiem do jakich obudow laduja posiadajacy je ludzie.

Caleb, w ten sposób możemy szczątkowo analizować setki przetworników... tylko po co ? Projekt zestawu można określić mianem poprawnego tylko w przypadku zgodnego z założeniami kompromisu pomiędzy: wielkością obudowy, osiągami, pulse response, group delay, wytrzymałością mocową i kilkoma innymi jeszcze parametrami.
Informacja o tym, że pik sięga 18ms nic nie daje - ważne jest otoczenie piku (poziom na jakim w pozostałej części wykresu jest GD) oraz szerokość piku. Bez wykresów można uprawiać wróżenie, a nie merytorycznie dyskutować.

Powrót