• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu

Reakcji
0
Hejka,

Panowie, nie bijcie z marszu bo chciałbym najpierw zrozumieć o co to w tym wszystkim chodzi. Będąc ostatnio u bingant'a widziałem w akcji Raspberry + obsługę z telefonu.... genialna sprawa. Ale w związku z tym, że przyjechałem do niego w innej sprawy i nie chciałem zawracać komuś tyłka więcej niż jest to konieczne to nie pociągnąłem tego tematu. Coś zacząłem szukać o tym na forum ale jak ktoś nie ma o tym pojecia to są to szczątkowe informacje (zrobiłem to + to + tamto i hula aż miło). Fajnie tylko mi nic to nie mówi.

Może podzielę to o co chce się zapytać na 2 części:

1. Możliwość słuchania muzyki z przenośnego dysku twardego na którym mam FLAC'i itd z obsługą tego przez telefon. Wiem już, że to się da bo widziałem u bingant'a.

2. Możliwość słuchania muzyki bezpośrednio z netu (streaming) , youtube, Spotify, Tidal itp....

Nie mam możliwość wrzucenia komputera do dużego pokoju gdzie stoi/będzie stał sprzet, dlatego o ile dobrze zrozumiałem to ten Raspbery to jest taki mini komputerek z systemem z SD karty do którego można, podpiąć dekoder UPC poprzez Ethernet (internet), podłączyć po USB (stick) do bezprzewodowej klawiatury z myszką, TV poprzez hdmi aby mieć możliwość sterowania możliwościami z pkt. 2 + w obu przypadkach jakiś DAC/Karta muzyczna poprzez USB aby przerobić sygnał cyfrowy na analogowy i wtedy po RCA do wzmacniacza?

Jak ten Raspberry jest zasilany bo tego nie wiem i prośba o korekty w/w rozumowaniu jeśli jest niewłaściwe i czego tak naprawdę potrzebuję aby zrobić to co wyżej napisałem?

Do tej pory myślałem, że podepnę kompa z kartą muzyczną poprzez wyjście słuchawkowe po jack<>RCA i coś tam posłucham, z dekodera UPC po RCA itd... Ale jeśli są takie możliwość j/w i możliwość słuchania swoich FLAC'ów + streaming w dobrej jakości poprzez mini kompa (Raspberry) + zewnetrzną karte/dac'a to jest cudowna wiadomość. Dla mnie na miarę odkrycia roku (mimo, że już pewnie "parę" lat dostępne na rynku).

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
Bartek

Potrzebujesz :

- Raspberry Pi, zdaje się że od niedawna jest dostępna wersja 3
- zasilacz - może być ładowarka z mini USB od np. tabletu. Telefoniczne mają zazwyczaj za małą wydajność prądową (potrzeba min 1A-1,5A)
- kartę mikro SD
- DAC - może być zewnętrzny na USB, ewentualnie dedykowany dla RPi, np. hifiberry
- oprogramowanie - jest taki pakiet o nazwie OpenElec. Kompletne centrum multimedialne. Instalujesz to po prostu na karcie SD i już. Instalując odpowiednie wtyczki można oglądać telewizję słuchać muzyki z serwisów itp. Można oczywiście odtwarzać muzykę z dysków sieciowych, USB.
- są aplikacje na androida (inne systemy pewnie też) które sterują OpenElec, w Playstore na pewno coś znajdziesz.

O resztę pytaj.

Ja w tym momencie nie mam DAC, sygnał idzie przez HDMI do telewizora i z telewizora idzie na amplituner (mam staruszka z spdif jedynie, bez hdmi). Trochę bez sensu do słuchania muzyki więc niedługo nabędę DAC jakiś.

Nie wiem czy sprawdzales i czy się zmieniło ale ostatnio było słabo z dacami po usb

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

zalezy od budzetu ...ale ja gorąco polecam soekrisa. Kupiłem trochę w ciemno gdy Luszti robił grupowe zamówienie .... i póki co jest to moje główne źródło, muszę jeszcze jakiś "fajny" zasilacz skombinować bo gra póki co na trafku i obudowę bo w 2u z modushopa gdzie mam preamp taz+3lite i Iampa nie ma szans jeszcze soekrisa upchać hehe

U @binganta pewnie widziałeś Soekrisa, RPi3 (Moode Audio), selektor wejść z diyaudio, Amanero plus specjalnym PSU do tego projektu.

Ogólnie projekt dość znany i fotki gdzieś tu na forum znajdziesz owego urządzenia.
Sam projekt jest bardzo fajny i ambitny, sam taki posiadam i używam.
Ma wejścia cyfrowe (np. Coaxialne z + Amanero (granie z komputera), wejścia wyjscia z RPi USB (możliwość podłączenia pena lub dysku), wyjścia analogowe (RCA, XLR).

Co do samego RPi masz możliwość zainstalowania Moode Audio i podłączyć np po USB jakiegoś DACa. Jakość moze nie taka jak opisywanego, ale do tego co chcesz powinno wystarczyć.

U mnie wyglada to mniej więcej tak.
Graty zasługują na odpowiednią obudowę wiec ukończenie za jakiś czas.

5d0b243c2d0cadb504d3433e36d0ea28.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Ale po co tam jeszcze Amanero? Aż prosi się aby podpiąć Soekrisa bezpośrednio po I2S :)

Chodzi o uniwersalność.
A nie jest podpięte po I2S?

Ale masz go pod rpi i działa?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

oczywiscie ze dziala..... po I2S

nie wiem czy rpi3 jest lepszym rozwiązaniem niz rpi2, bo 3 grzeje sie sporo mocniej, a czy jest potrzeba do audio wiekszej wydajnosci ...... ?

a byłbym zapomniał ...ważne by miec system z kernelkiem minimum 4.1.18 a jezeli starszy to by dorzucic patche z poprawkądla 24 bitowego I2S

moode audio akurat juz ma sporo nowszy :) ... ja troche bawiłem się jeszcze archphile

Ostatnia edycja:
RPi3 jest tylko ze względu na wbudowane wifi.
Nie zapeszać póki co wszystko działa jak należy.

Chodzi o uniwersalność.
A nie jest podpięte po I2S?

Nie wiem, jeśli RPi jest podpięte przez I2S i jest także Amanero to musi być także jakiś selektor sygnału I2S.
Generalnie jest możliwe podpięcie do RPi przez I2S, bez Amanero i jeśli tak nie jest zrobione to warto sprawdzić różnicę, wg moich znajomych dość spora :)

Na diyaudio.com ma je nordmundss.

Ostatnia edycja:
Cześć. Proszę o poradę. Po przeczytaniu wątku zapadła decyzja. Chcę jak wy :), a konkretnie to zdecydowałem się na rpi + soekris + wyświetlacz + sterowanie.

I teraz,
1. co mam kupić,
2. w jakiej kolejności i
3. czego mogę się spodziewać. 4. Jakich trudności z uruchomieniem?
5. Co będzie potrzebne dodatkowo, żeby to wszystko spiąć i uruchomić.
6. Poradzę sobie z tym?

Z góry dziękuję

Soekrisa, rpi3 możesz kupić od ręki.
Input selector od nordmundssa trzeba czekać ok miesiąca bo brak.
W tym czasie możesz kupić zasilacz od bikerbo z AS i zacząć dłubać.

Ostatnia edycja:
Powrót