• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Raspberry w aucie jako radio

Reakcji
0
Witam!

Od kilku dni myślę o zrobieniu własnego radia którego sercem będzie Raspberry Pi 3 B.
Serduszko już mam, auto w którym będzie ono montowane też - Grande Punto.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnym pomysłem?
Planuję całość zbudować na oryginalnym radiu z mojego auta - z czego cały środek wybebeszę a zostanie sam przedni panel oraz obudowa.
Nie chcę za dużo zdradzać, bo planuję pochwalić się tym dopiero po skończonej pracy.
Z góry zaznaczam, że jakość Pioneera serii MVH w zupełności mi wystarcza (auto służy głównie jako dojazd do pracy a nie jako studio odsłuchowe).

Myślę nad tym, aby jako główną płytę wykorzystać Raspberry, do tego dołączyć wzmacniacz 4x50W (możliwie jak najmniejszy aby zmieścił się w radiu) oraz panel dotykowy.

Dużo szukam na forach i już troszkę się dowiedziałem, lecz chciałbym wymienić się kilkoma zdaniami z kimś kto realizuje/realizował podobny pomysł.

Pozdrawiam!

To OBD2 możesz sobie wsadzić ale nie wiem gdzie - bo soft do Fiata działa z Windowsem, a nie z linuxem. A programy typu Torque pokazują czasem coś, czyli nie to co powinny, więc ten pomysł akurat nie ma absolutnie żadnego sensu.

Szczerze.
Daj sobie z tym spokój. Szkoda twojego czasu.

Podepnij IPod classic 80 lub 120GB do radio co cyfrowo obsługuje iPod, nie po analogu. Będziesz miał Wav czy bezstratny format apple.

Używam maliny w domu. Wiecznie się wykrzacza osmc i przy wyłączeniu zasilania bez zamykania systemu z poziomu OS zaraz zepsuje szybko kartę SD.

Malina to zabawka. Pytanie jeszcze jak sobie poradzi w zimę jak będzie np. -15 stopni.

Już bym chyba wolał tablet plus DAC na otg.

Powrót