• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ravemaster BSW 124-II

Reakcji
412
Witam
mam takie pytanie co sadzicie o doklejeniu jeszcze jednego takiego samego magnesu jak on ma?? bo taki jeden maly to tak skąpo... co tym zyskam??

To zalezy jak go dokleisz. Ale zysk nie jest duzy bo co innego dolozyc magnes do obecnego (pod nabiegunnik) a co innego dokleic go z zewnatrz na nabiegunnik. Taki zabieg wiele nie zmieni. Ale poprubowac zawsze mozna.

maly w sensie plaski przeciez zyskam troche na efektywnsci i spadek qts wiec moze sie oplaca?? trzeba eksperymentowac ale pytam bo nie wiem czy prypadku tego glosnika nie wyjdzie owrotny efekt... a jesli nie to efekty takiej zmiany moga bys ciekawe :D

a masz wogóle system pomiarowy - JIGa choćby żeby sprawdzić jaki skutek przyniosą te eksperymenty ?

no wlasnie nie mam systemu pomiarowego dlatego pytam bo moze ktos juz cos takiego robil... ale JIG-a to mozna zrobic tylko czy trudno potem sie nim obsluzyc?? jak to dokladniej dziala?? zaczynam sie bawic bo mnie to wkrecilo :D

no ale czy trudno to zmiezyc tym JIG-em?? tylko czy trudno?? i ile kosztowalo by mnie zrobienie JIG-a??

dość łatwo, pomiar trwa sekundy - ustawianie itp nieco więcej, a koszt wykonania JIGa nie jest duży.

hehe czyli warto eksperymentowac?? bo efekt moze cyc ciekawy :D dobra to za kilka dni moze jak wszystko zrobie to dam znac o efektach :D tylko co jeszcze bede potrzebowal procz JIG-a?? dokladnie wszystko co bede potrzebowal :D

Ten pomysł jest bez sensu, głośnik ma wystarczająco mocny układ magnetyczny. Na basie nie zyskasz większego spl jeżeli o to Ci chodzi.

daniel69 napisał:
tylko co jeszcze bede potrzebowal procz JIG-a?? dokladnie wszystko co bede potrzebowal
omg - w tych tutorialach wszystko jest napisane...
coolombo, eksperymentować zawsze warto - choćby dla wartości poznawczej, a o tym czy to coś dało czy nie przekonamy się po ów eksperymentach.
Eksperymenty zawsze mają sens, w najgorszym przypadku Kolega będzie miał ekranowanego bsw ;]

Dodatkowy magnes do BSW 124-II? Sensu nie widzę, coolombo mói dobrze, - takie rzeczy to raczej z tanizną z marnym magnesem.

a gdyby wziac kupic neodyma za 25 zł ,czyli taki duzy ~10 cm i gruby na ~2-3 cm? oprocz tego ze powyzej 50 C traci swoje wlasciwosci to chyba niema przeciwwskazan?
slyszalem gdziesj eszcze ze neodym ma tak silne pole ze zmienia pole ferrytowego i po zabraniu neodyma ferryt staje sie bez uzyteczny... czy to prawda?(sytuacja z licznikow pradu).

aha,mam tu na mysli doklejenie go do innego glosnika-chociazby sph165 kep lub jakis w170s,cos takiego.

Powrót