• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ravemaster VXT 1524.

Reakcji
0
Witam
Posiadam taki glosnik jak w opisie, i chcialbym sie dowiedziec czy nadaje sie on do subwoofera samochodowego, i jaka powinien miec obudowe z gory dziekuje..

wasik1989 napisał:
Witam
Juby89, miałem większego brata ;) VXT154.. powiem że nie jest to zbyt specjalny głośnik który mnie jakoś zadziwił, po prostu gra. Taki tani (do 100zl bym za niego dał) dostatecznie grający a nie dudniący głośnik. Bardzo podobny brzmieniowo do Tonsili z starych serii, 30/60/1 np.

napisz do wasika na PW to może coś ci podpowie

Tylko że ten głosnik co ma lysy020, jest dwucewkowy i troszkę różni się parametrami.

Przykładowy schemat obudowy, strojenie musisz sam dobrać. Ktoś powie że te 80litrów to mało... różnica pomiędzy 120litrami a 80litrami nie była wręcz odczuwalna, więc zostawiłem w mniejszej z racji że jeszcze coś trzeba wepchać do bagażnika czasem. Druga sprawa to stojenie, trzeba je dobrać na słuch, bo z tego głosnika można zrobić zarówno troche mięsistego mulatora zarówno jak i szybciutkiego kickbasika. Ja zalecam mimo wszystko 45Hz.

czyli nie jest najgorszy ten glosniczek??:) dzieki za schemat obudowy.. a jak z tym stojeniem co mam zrobic zeby uzyskac te 45hz??

No jest średni po prostu.

Najlepiej daj dwa tunele fi100, tylko że nie tak jak na rysunku tylko z boku obudowy bo wyjdą duże długości - 22cm dla jednego tunelu. Daj dwa, bo głośnik pompuje troche powietrza. Zwłaszcza w mniejszej obudowie ;)

okejos dzieki wielkie:)

[ Dodano: 2008-09-02, 15:02 ]
Jeszcze jedno pytanko, ten glosnik jest dwucewkowy czy musze polaczyc go szeregowo??

Powrót