Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ale w czym widzisz problem?Np; Trafo mające 790VA a filtracja wynosi 4x 4700uF i niby ma moc 525w 4r ...
Moc jest realna dla sygnalu testowego 1kHz, taka moc niestety nikogo nie interesuje, bo co z tego ze przy 1kHz ma 500W jak przy 20Hz juz spadnie do 300.
Możesz nam wyjaśnić jak moc samego wzmacniacza przy 20 Hz jest inna niż przy 1 kHz? Zakładając oczywiście, że wzmacniacz ma pasmo w zakresie 20 Hz - 20 kHz z spadkiem 0 dB.
Możesz nam wyjaśnić jak moc samego wzmacniacza przy 20 Hz jest inna niż przy 1 kHz? Zakładając oczywiście, że wzmacniacz ma pasmo w zakresie 20 Hz - 20 kHz z spadkiem 0 dB.
moc nie spadnie. jedynie zasilacz nie podola
tylko czekalem az ktos sie czepiEch specjalisci...
Oczywiscie ze nie wytrzyma pelnej mocy wzmacniacza bo sie po prostu "skonczy" (szczegolnie w br)Mala pojemnosc filtrujaca powoduje wieksza utrate mocy. Ale nie ma sie czym przejmowac bo zaden glosnik nie wytrzyma pelnej mocy przy 20hz. Takie czestotliwosci nie pojawiaja sie tez w materiale muzycznym jak i wzmacniacze odtwarzaja je juz z pewnym spadkiem.
Tylko nie rozumiem czemu irek ironizuje kiedy zadałem pytanie, a nie napisałem żadnego stwierdzenia.
Oczywiscie ze nie wytrzyma pelnej mocy wzmacniacza bo sie po prostu "skonczy" (szczegolnie w br)
kiedy zaczyna siadac zasilanie pojawia sie kompresja sygnalu
spadki napiecia beda nizsze o ile zapewnimy solidne trafo i adekwatna do niego pojemnosc filtracji.
Nic nie ironizuje tylko zacytowalem twoje pytanie zeby bylo wiadomo na co odpowiadam. Juz sie nie czepialem tego 0 dB![]()
A ponizej masz czary mary: Od razu widac ze kolega audiofil bo pisze bez sensu![]()
A jak sie zachowuje glosnik w obudowie br ponziej czestotliwosci strojenia? wytrzymalosc mocowa glosnika zalezy od czestotliwosci i obudowy w jakiej jest zamontowany oraz od jej objetosci.Co panie kolego nie wytrzyma pelnej mocy? I co kolego sie skonczy? I dlaczego szczeglnie w br?
Audiofilem nigdy nie bylem i nie jestem, elektronikiem jaknajbardziej, wiesz wiecej niz ja? super, ja jeszcze mlody jestem, dopiero 2 lata pracy w zawodzie i kilka konstrukcji na koncie, tylko zmien ton wypowiedzi bo piszesz jakby akzdy byl idiotom a Ty jeden pozjadal wszystkie rozumy.Ech z audiofilami pseudoelektronikami to strasznie ciezko sie dogadac,
Zmierzyc tez sie napewno Da, i slychac oczywiscie slychac wyraznie.Ze co?? A jak sie mierzy ta kompresje? Pewnie mozna ja tylko uslyszec
Kazdy wzmacniacz to tak na prawde stabilizator napiecia tylko zamiast utrzymywac je na slaym poziomie utrzymuje jego wartosc w rytm wartosci zadanej, czyli w rytm sygnalu wejsciowego. Dlatego nie sa mu potrzebne zasilacze stabilizowane.
Ma znaczenie gdy to napiecie sobie pływa +/- 5V, troche wiecej praktyki a nie tylko suchych faktówA czy napiecie spadnie bardziej czy mnie to bez znaczenia. Spadek napiecia powoduje obnizenie maksymalnej mocy wyjsciowej o ktorej mowimy. Ale to ze napiecie sobie plywa podczas pracy wzmacniacz kompensuje sprzezeniem zwrotnym.