• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Realtek vs. Soundblaster-która lepsza?

• Autor wątku Autor wątku Jimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam,
Mam laptopa Acer Aspire 5742G z i5-460M i GeForce GT 420M i karta dźwiękową Realtek High Definition Audio (jakaś integra). Mam też zewnętrzna kartę dźwiękową Sound Blaster X-Fi. Z laptopa mam wyjście HDMI (pewnie 1.3b) obsługujące dźwięk. W systemie mam napisane NVIDIA High Definition Audio. Puki co, mam X-Fi podłączone do Yamaha RX-V767. Chciałbym się dowiedzieć, czy lepszy dźwięk uzyskam podłączając laptopa przez HDMI do Yamahy czy X-Fi do Yamahy? Oczywiście zależy mi na dźwięku przestrzennym do filmów. Proszę o podpowiedź.

Ostatnia edycja:
A w X-Fi nie masz EQ,DSP i innych procesorów dźwięku ? Który to model X-Fi ?
Jak oglądasz film w HD, Blu-ray i inne z nie prze-konwertowanym dźwiękiem a oryginalną ścieżką dźwiękową (np. 5.1) to lepiej będzie puścić cyfrowo czyli przez HDMI - Takie jest moje zdanie...
A najprościej to jest chyba po prostu wziąć i posłuchać jak lepiej gra ;)

kup zwykły kabel optyczny i podepnij x-fi do yamahy, x-fi ustaw na wyjście cyfrowe bez żadnych ulepszaczy - yamaha odtworzy dolby 5.1 i inne formaty i ciesz się fajnym dzwiękiem....

Sam tak mam popdpięte - wcześniej forttisimo III teraz asus dx2

PS. HDMI a optyk - oba sa cyfrowe więc różnicy raczej nie ma.

Ostatnia edycja:
Jimi 2metrowy kabel HDMI nie jest raczej drogi, możesz kupić i sobie sprawdzić, ale czy taka długość Ci wystarczy (na przyszłość) od laptopa do amp?

xam
ja bym chyba raczej zrobił na odwrót tzn. to HDMI otworzył kanał transmisyjny a procesor dźw. z Yamahy
Natomiast jeśli cyfrowo przez X-Fi to na odwrót czyli procesor karty a amplituner tylko pełni role wzmacniacza... - czy tak nie było by lepiej ?

Jest !

Podłącz przez HDMI.

Zwykły wystarczy.

moim zdaniem w jakości nie będzie róznicy. Jedno i drugie jest sygnałem cyfrowym. Podstawowa róznica to obsługa formatów:
HDMI 1.3 obsługuje dodatkowo dts hd i true hd
zwykły dd5.1 czy dts działa tak samo na obu przewodach.

---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post o 13:32 ----------

Jimi 2metrowy kabel HDMI nie jest raczej drogi, możesz kupić i sobie sprawdzić, ale czy taka długość Ci wystarczy (na przyszłość) od laptopa do amp?

xam
ja bym chyba raczej zrobił na odwrót tzn. to HDMI otworzył kanał transmisyjny a procesor dźw. z Yamahy
Natomiast jeśli cyfrowo przez X-Fi to na odwrót czyli procesor karty a amplituner tylko pełni role wzmacniacza... - czy tak nie było by lepiej ?

nie byłoby lepiej bo ten x-fi nie posiada sprzetowego dekodera DD,DTS, więc sygnał sprzetowo dekoduje yamaha. Mozna sie bawic w softwerowe rozwiązania ale chyba nie o to chodzi.

no to w takim razie, chyba najprościej będzie mi HDMI używć przy filmach, a X-fi do muzyki... w sumie to X-fi mam podpięte do ampli po przez 6 chanel input (po prostu oba optyczne wejścia mam już zajęte w ampli przez TV i PlayStation 2, a jakoś nie wiem czy jest sens bawić się w konwerter na coaxial)
ir0nhide - co do długości, to 2m mi starczy... ewentualne zmiany to dopiero jak dorobię się swojego M, jak skończę studia :D

moim zdaniem w jakości nie będzie róznicy. Jedno i drugie jest sygnałem cyfrowym. Podstawowa róznica to obsługa formatów:
HDMI 1.3 obsługuje dodatkowo dts hd i true hd
zwykły dd5.1 czy dts działa tak samo na obu przewodach.
No właśnie obsługa HD, zresztą po co sobie komplikujecie życie podłączacie HDMI i zapominacie o sprawie.

nie wiem jak w Twoim lapku po hdmi ale w moim po hdmi nie mam dzwięku dts i tym podobne, na amplitunerze wyświetla mi się PCM. dlatego własnie zakupiłem x-fi i dzwięk na amplituner puszczam własnie po optyku

A z ciekawości jakie masz HDMI? 1.3 czy 1.4? i czy w menedżerze urządzeń widzisz kartę dźwiękową od producenta karty graficznej, np. tak jak u mnie NVIDA High Definition Audio -->Kontrolery dźwięku... Ostatnio doczytałem się że na GT 420M HDMI to 1.4 a że mój Ampli też obsługuje taki format, także i kabel obsługujący 1.4 kupię dla pełnej kompatybilności...

nie wiem jakie mam hdmi-kak to sprawdzić? u mnie wygląda to tak menadżer urządzeń-->Kontrolery dźwięku-->urządzenie zgodne ze standardem high definition audio

a jeszcze z ciekawości jaki masz system??
BTW HDMI, jeśli nie masz amplitunera z HDMI 1.4 albo TV to wystarczy Ci kable o standardzie 1.3... Ja kupie 1.4 aby zapewnić pełną kompatybilność... Jakie masz HDMI? Nie wiem... A jaką masz kartę graficzną? Ja tą informację pozyskałem po przez google, która przekierowała mnie na stronę producenta ( w moim przypadku NVIDIA)

wedle specyfikacji amplitunera to amplituner obsługuje HDMI v1.3a. grafika u mnie to ATI RADEON HD 4330. Dzisiaj podpinałem jeszcze lapka poprzez hdmi do amplitunera ale niczego nie uzyskałem. po hdmi nie idzie mi chociażby dts, za to po optyku z x-fi idzie bez problemu

Domniemam że w amplitunerze nie ma takiej opcji by póścić wideo z jednego źródła a obraz z drugiego HDMI da Ci film "niemy"? bez sensu... Musisz mieć coś ze sterownikami do karty :/ Jak kupie kabel to dam znać czy u mnie działa (czekam na stypendium)

zwracam honor... dzisiaj udało mi się zaktualizować sterowniki hdmi w lapku i wszystko hula jak marzenie :):):):) także x-fi idzie na odstawke, zostaje przy hdmi

Walentynki --> Ach ta moja Kochana kobieta: http://allegro.pl/kabel-hdmi-1-4-high-speed-ethernet-cabletech-1-8m-i1450090400.html
Prezent na prawdę fajny ;D
Podłączyłem laptopa do ampli przez to HDMI 1.4 i wszystko jest super... Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to wydaje mi się że jest lepsza niż w Soundblasterze... Ale to takie odsłuchy na szybko... Jeszcze będę musiał się wsłuchać :D
1grzecho u mnie ruszyło praktycznie od razu... W Windows 7 wystarczyło tylko wybrać tylko urządzenie domyślne :D

U mnie ruszyło dopiero po aktualizacji sterowników. co do słuchania muzyki to wobec mojego odbioru lepszą jakość mam po x-fi

Powrót