• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regenaracja GDN16/20 w kolumienkch UNITRA

Reakcji
0
chcę odswiezyc kolumienki unitra na GDN16/20 i GDW7/15.
powód prosty: zawieszenie się rozsypało.
Naczytałem się troche o wymianie membran, bede robił to sam.
Proszę nie pisac, ze to bez sensu, ze bedzie tylko burczało.
mam 2 możliwości kupić stx gdn-16-50 gdn-17-80 albo samemu wymieniać cały układ w tonsilu (drugie podobno taniej i lepiej)

jaką cewkę? nima tych starych 20W. skusić się na 40W? to zwiększy moc głośnika, czy rozwalę go mechanicznie (obudowa closed 7L)??

Jakie dać zawieszenie/membrane?? gumowe, piankowe? które trwalsze??

chcę dać większą osłonę przeciwpyłową np. z jakiegoś głosnika 25cm. czy to nie zmieni charakterystyki?

do tego mam popalone tweeterki GDW7/15. czym mam je zastąpić?? srednica otworu 65mm. muszę je dopasować do nowej 40w cewki. jaką powinny mieć moc?? mnie uczyli, ze 1/3 basa. czyli niby mniejsze niż teraz.

pewnie nie tylko ja mam takie problemy, więc sory jesli taki temat juz jest.

Najleiej to by bylo dopasc caly ulad taki sam jak poprzedni. Jesli sie oczytales to wiesz ze po regeneracji glosnika niewiadomo jak oryginalnym zawieszeniem i cewka zmienia sie parametry. Ja bym postawil na calkiem nowa konstrukcje. nie rwal bym sie na wymiane. Nie orientuje sie ale biorac pod uwage czas pracy, koncentracje i czesci lepiej by chyba wyszlo jak bys kupil cos z STX :)

regeneracja tych głośniczków to w najgorszym wypadku 20 zł więc chyba watro??
możesz pokusić sie o regeneracje własnoręcznie i jeszcze gardziej zmniejszyć koszt przy okazji zyskując doświadczenie
pozdrawiam

Jak cewki w niskotonowych są dobre to ich nie wymieniaj. Koszt regeneracji dwóch takich głośników to góra 5 zł. No chyba że kupujesz oryginalne części albo z allegro, no to wtedy pomnóż cenę kilka razy. I dolicz wysyłkę.
Większa wytrzymałość mocowa cewki to więcej drutu, który jest w dodatku grubszy (może się nie zmieścić w szczelinie). Więcej drutu to wyższa cewka, która już nie będzie się cała mieścić w nabiegunniku - amplituda nieco wzrośnie, ale efektywność znacznie spadnie. Ze względu na niższą efektywność, będziesz musiał jeszcze bardziej podkręcać głośność, co w połączeniu z wydłużonym karkasem cewki może spowodować jego uderzanie o dolny nabiegunnik i w konsekwencji uszkodzenie głośnika.
Generalnie moc zależy tylko od tego, jak dobrze to wszystko poskładasz. Jak odwalisz lipę, to rozpadnie się przy 10 watach. I moc na pewno nie jest czynnikiem, na który trzeba patrzeć.

STX GDN-16-50 to nie jest dobry głośnik, ale nie licz na to, że własnoręcznie zrobisz lepszy. Dobre chęci i przeczytanie kilku poradników nie wystarczy. Właśnie dlatego początkującym odpowiadamy "nie warto regenerować".

ja sie bawilem w regeneracje 20 tonsila, jeden wyszedl dobrze a 2 troche trzeszczy, duzo dlubania jest ptzy tym i wogule ciezko jest to zrobic zeby za 1 razem bylo idealnie, jak tak nie bedzie to masz wszystkie czesci do wywalenia i kupujesz od nowa az nie uda ci sie to zrobic dobrze :]

wgm lepiej kupic jakis glosniczek stx'a troche wiecej ale napewno bedzie to grac

Powrót