• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

regenaracja glosnika

• Autor wątku Autor wątku Tom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Tom

Reakcji
0
macie pomysly na odklejenie starej membrany od karkasu moze ktos ma doswiadczenia z tym zwiazane, moze czyms to potraktowac jakims rozpuszczalnikiem ?

widze ze ci co najdluzej siedza na forum potrafia tylko sobie jaja z ludzi robic i nic sensownego nie wnosza na forum, sami maja duza wiedze i sie nia nie dziela, ale za to ubaw maja przedni!!!!!!!!!1

Wielokrotnie pisalem ze regenracja az tak agresywna w domu nie ma sensu.Normalnie caly uklad centruje i umieszcza w stanie zreowym maszyna i zaden czlowiek tym bardziej z innymi materialami nie zrobi tego podobnie.Glosnik straci wszelkie parametry dlatego jestem najwiekszym przeciwnikiem domowego naprawiania glosnikow.Widzialem ladnie wygladajace recyclingi ale tylko tyle je cechowalo.

ale ja mam glosnik za darmo, kupilem membrane, mam SW, wiec go pomierze chcialem sie pobawic a tu takie odpowiedzi ludzie wy jestescie chorzy !!

a propo parametrow mam regenerowanego ale nie przeze mnie GDN 16/30 ma identyczne parametry jak fabryczny, bo go zmierzylem !! i chodzi juz ponad rok jakos mu sie nic nie dzieje !

przy zastosowaniu takich samych materialow zmiana parametrow to mit !!

no co ty chlopie gadas.... yyy....
pzdr

[ Dodano: 2005-04-14, 19:29 ]
no co ty chlopie gadasz.... yyy....
pzdr

Mit jest że mitem jest to o czym mówisz... może się nie zmieniają materiały ale zmienia się cały sposób zamocowania, gwarantuję że człowiek nie jest w stanie tego aż tak dokładnie zrobić... Yom, albo pomiary robisz niedokładnie , albo ew jak oddałeś tonsila do tonsila na regenerację to ci mogli to dobrze zrobić :) pozdro

nie do Tonsila, robil to gosc spod krakowa, ktory zajmuje sie regeneracja pewnie pare ladnych lat , jasne ze jak dam inna membrane i zawieszenie to zmienia sie parametry ale przy uzyciu oryginalnych zamiennikow zmiany sa pomijalnie male ! co zostalo sprawdzone empirycznie :)

Wyjatki potwierdzaja regule.
Zdarza sie.
Jednak nie mozliwe jest uzyskanie dokladnie takich samyc parametrow chocby ze wzgledu na roznice metod pomiarowych - to mit!
Na marginesie nawet fabrycznie wykonane glosniki roznia sie miedzy soba...
Fakt ze male odchylki nie maja znaczenia w odsluchu gdyz czlowiek nie jest maszyna pomiarowa,ale jesli mialbym uzywac glosnika regenerata to napweno symetrycznie jesli chodzi o pare kolumn, a gdybym mial go uzyc do forsowanej konstrukcji przy duzych poziomach to tylko oryginal.
Za mocny klej tez nie jest dobry...

A ja powiem tyle:
wielu ludzi wymienia zawieszenia górne, zawieszenia z membranami. w przypadku wymiany samego zawieszenia - katastrofa... na allegro jest teraz tyle tych zawieszen "oryginalnych od Tonsila" że głowa boli a to tak naprawde chińskie podróbki! i każde zawieszenie lub membrana podróbka różni się wagą choćby o te kilka setnych, tysięcznych grama. no i potem czesto po wymianie zawieszenia okazuje się, że słychać tradycyjne, ciche - frrrr, frrrr... to samo tyczy się membrany one też różnią się wagą (STX vs. Tonsil). Powinno się używać tylko fabrycznych elementów. no i nie rozumiem wymiany cewki Tonsila na STX - przecież wtedy przerabia się głośnik na STX! nie będzie już jak tonsil tylko jak STX, nie do końca ale w większości.

Nie polecam używania podróbek i nieoryginalnych części.

Pozdrawiam - Kamil

Powrót